avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Conditii de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Conditii de pensionare

Lucrez in invatamant si am auzit ca persoanele care au 3 sau mai putini ani pana la pensie, beneficiaza in acest an scolar de posibilitatea pensionarii normale, probabil datorita disponibilizarilor din sistem. Daca este adevarat acest lucru sau legea, ordonanta care reglementeaza acesta situatie, daca stie cineva sa imi dea informatii, eu ii dau multumirile mele!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:08, 29 Martie 2010
Potrivit art.127 alin.3 din Legea nr.128/1997, personalul didactic poate fi pensionat la cerere, cu 3 ani inainte de limitele de varsta prevazute de legislatia in vigoare, daca are o vechime in invatamant de cel putin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani barbatii.
Este vorba de Legea 128/1997(statutul personalului didactic):
Art. 127.
(1) Personalul didactic poate fi pensionat numai la data incheierii anului scolar sau universitar.
(2) Pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic se poate face şi in timpul anului scolar sau universitar, cu aprobarea inspectoratului scolar, respectiv a senatului universitar.
(3) Personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani inainte de limitele de varsta prevazute de legislatia în vigoare, daca are o vechime in invatamant de cel putin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani barbatii.
(4) Cadrele didactice pensionate pot desfasura activitati didactice, salarizate prin cumul sau prin plata cu ora, dupa implinirea varstei de pensionare.
Multumesc mult pentru informatie dar mai vreau sa stiu daca pensionarea la cerere implica si alte neajunsuri pt. cel care o cere, mie mi s-a spus ca nu, pensia va fi calculata normal ca si in cazul limitei de varsta si iar multumesc pt. cel care confirma sau infirma cele zise de mine!
1. Toate pensionarile se fac la cerere.
2. In cazul acesta este vorba tot de pensie pentru limita de varsta deci nu veti avea nici un neajuns.
Real folos, multumesc mult!

Alte discuții în legătură

Varsta de pensionare - cadru didactic alinalextd alinalextd Sunt profesor, n. 31.05.1950 , am o vechime de 39 ani,cand pot iesi la pensie la limita de varsta? Dar anticipat si cu ce penalizare? Odata proesorii puteau ... (vezi toată discuția)
Vârsta de pensionare Anniko Anniko Am o întrebare legată de vârsta de pensionare conform noi legi a pensionării. M-am născut în 1953, sunt profesoară, lucrez şi am 32 de ani şi 10 luni ... (vezi toată discuția)
Reducerea varstei standard de pensionare cu 3 ani la pensionarea din invatamant ika ika Buna seara, In noua lege a pensiilor,se mai prevede reducerea virstei de pensionare cu 3 ani pentru cei care au realizat peste 30 ani in ivatamint ? ... (vezi toată discuția)