avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis auto anulat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis auto anulat



Buna ! In data de 05.02.2009 am avut un accident rutier in Oradea soldat cu victime usoare. Acestia au facut plangere fiind incadrati in 15 si 12 zile de ingrijiri medicale. Au trecut doi ani de atunci si am primit sentinta: 6 luni inchisoare cu suspendare si cei doi au primit 5000 de euro fiecare. Insa nu stiu care este situatia cu permisul meu de conducere: pe cat timp se anuleaza? Altii zic un an altii care au primit perioada mai mare ca mine cu suspendare au putut dupa 6 luni sa de-a pt redobandirea permisului!!!! mentionez ca victimele au avut ceva CONTUZII!!!! Nu stiu ce sa mai cred!!! avocatul meu zice ca am 6 luni cu suspendare si nus unt recunoscut ca recidivist iar pe saitul judecatoriei imi apare urmatoarea solutie: Condamnă inculpatul la 6 luni închisoare, cu suspendare condiţionată pe 2 ani 6 luni, obligă inculpatul alături de asigurator la cate 5.000 Euro catre fiecarea parte vatamată !!! Nu mai inteleg nimic. Cu permisul meu cum ramane??? Multumesc astept un raspuns
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 11:32, 15 Septembrie 2010
solicitati copie dupa dispozitiv, site-ul nu este suficient. Daca instanta a stabilit ca si pedeapsa complementara anularea permisului de conducere, puteti obtine un nou permis, daca a trecut un an de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
avocat Cristina Popescu
OUG195/2002-art.114
(1) Anularea permisului de conducere se dispune in urmatoarele cazuri:
a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie;
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru infractiunile prevazute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) si (5), art.89 alin.(1) si (2), art.90 alin. (1) si art.92 alin.(3);
c) abrogat
d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii profesiei sau ocupatiei de conducator de vehicule, prevazuta la art.64 lit.c) din Codul penal;
e) permisul de conducere a fost obtinut cu incalcarea normelor legale, situatie constatata de instanta competenta .
(2) Permisul de conducere se anuleaza si in cazul in care titularul acestuia a decedat.
(3) Procedura anularii permisului de conducere se stabileste prin regulament.
art.116
1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin. (1) si la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz, daca a intervenit una din situatiile urmatoare:
a) au trecut 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii penale sau a pedepsei in regim de privare de libertate ori la locul de munca;
b) a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei ori suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere;

c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupatia de conducator de autovehicule, prevazuta la art.64 lit.c) din Codul penal, a expirat sau a fost revocata.
(2) Persoana careia i-a fost anulat permisul de conducere, inainte de intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, ca urmare a savarsirii, intr-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atragea suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere, fara a fi necesara trecerea vreunui termen de la data aplicarii masurii administrative.
(3) Pentru prezentarea la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere, persoana aflata intr-una din situatiile prevazute la alin.(1) si (2) trebuie sa faca dovada ca:
a) este apta din punct de vedere medical;
b) nu a fost condamnata prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru una dintre infractiunile prevazute la art.24 alin.(6), cu exceptia cazurilor in care a intervenit una din situatiile prevazute la alin.(1).
Ultima modificare: Miercuri, 15 Septembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pedeapsa ispasita pentru permis bircilatiberius bircilatiberius Am fost prins la volan acum 3 ani . Mi a dat hotărârea judecatoreasca si definitiva sa stau un an dar de fapt am stat 2 . Iar acum sunt apt sa potda iar de ... (vezi toată discuția)
Ajutor - alcool la volan, mi se anulează permisul sau mi se restituie? B266mar B266mar Buna ziua! m-au prins băut la volan și mi-au dat 2 ani cu suspendare,in acest caz se anulează permisul sau mi-l da înapoi după ce mă judec cu ei,A mai ... (vezi toată discuția)
Articolul 184 adrianflavius adrianflavius Buna ziua! As dori sa aflu ce anume prevede amenda penala in cazul in care aceasta sanctiune a fost acordata de catre instanta ca solutie intr-un caz de ... (vezi toată discuția)