avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dovada achitarii pretului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dovada achitarii pretului

Cum se dovedeste achitarea pretului in cazul unui contract de vanzare cumparare cu plata unui avans?
Un cunoscut a facut comanda pentru o mobila si a achitat un avans. Avans care este stipulat in contract dar in factura scrie o alta suma. Urmand ca restul sa se plateasca la momentul livrarii marfii. Vanzatorul i-a spus ca sa nu-si faca nicio problema;) insa acum a intrat in panica si ii e frica sa nu-i ceara mai mult decat s-au inteles. de aceea intreb , in instanta , la o adica, cum dovedeste achitarea integrala a pretului daca in facturi reiese o alta suma? Mentionez ca la caiptolul plata pretului scrie ca avansul in valoare de x lei va fi achitat la semnarae contractului. suma ce a fost achitata cf. cu contractul dar nu reiese acelasi lucru din factura/chitanta.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:36, 23 Noiembrie 2007
Pierzi, castigi , negustor te numesti....Are vreo alta dovada ca ar fi platit integral? Daca nu , asta e.Nu poti face dovada decat cu inscrisuri , chiar si cu unul care ar atesta ca ar fi platit toti banii iar vanzatorul refuza nejustificat sa-i elibereze factura , chitanta.
Oare cati oameni trebuie sa se mai "arda" ptr ca nu citesc cu atentie prevederi contractuale sau dau bani si nu citesc ce semneaza ca au platit cu adevarat????#-o
Parerea mea este ca, daca nu cumva vanzatorul nu a facut vreo operatiune ptr a plati un impozit mai mic, prietenul tau are mari sanse sa mai plateasca inca o data.
E trist, dar adevarat........
Din fericire problema s-a rezolvat. A fost ieri sa-si ridice chitanta si factura pentru cealalata jumatate din suma. Si nu au existat vociferari.
Bravo! Sa stiti insa ca factura si chitanta nu sunt acelasi lucru si ca se putea dovedi si prin contractul de vanzare daca era clauza in acest sens (se plateste ori s-a platit, chitanta liberatorie etc.) care denota ca s-a platit deja suma.
Factura este un document care atesta ca o persoana urmeaza sa plateasca unui furnizor o suma, chitanta este documentul care atesta ca plata deja s-a efectuat.
In functie de suma se putea dovedi cu martori, contractul semnat fiind deja un inceput de dovada scrisa.
Nu era asa grav, dar mai bine evitati bataia de cap.
Ultima modificare: Vineri, 23 Noiembrie 2007
Liliana Gradinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare contract vanzare-cumparare positano positano am cumparat in 2006 o locuinta plus teren prin contract de vanzare-cumparare ,am achitat pretul in totalitate iar acum in 2011 sunt citat de aceasta peroana ... (vezi toată discuția)
Intrebare alinaaline alinaaline Am inchieiat un precontract de vanzare-cumparare la notariat pt un apartament nou,cu termen de predare in dec 2008.La semnarea precontractului s-a prezentat la ... (vezi toată discuția)
Plata servicii, pret final diferit de cel negociat Larissa02 Larissa02 Buna seara. Detin o firma de transport marfa care este la inceput din pacate a ramas o masina in Bg pe care am fost nevoita sa o aduc in Ro cu platforma. Aici ... (vezi toată discuția)