avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA norma de venit IT Bucuresti
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA norma de venit IT Bucuresti

Buna ziua,

Sunt angajat cu CIM, activitatile pe care le efectuez in cadrul societatii sunt de natura comerciala (director comercial). Doresc sa ma declar si PFA cu norma de venit pentru a putea emite lunar facturi catre o societate din UK aferente prestarii de servicii informatice catre aceasta. Serviciile se presteaza pe internet, folosind dotarea proprie (telefon, laptop, birou, conexiune internet). Sunt localizat in Bucuresti, iar conform site-ului ANAF norma de venit pentru Bucuresti, zona 0, in 2010 este de 21.600 RON/an pentru "Servicii de informatica". Va rog sa ma lamuriti in urmatoarele probleme:
- ma pot declara PFA cu norma de venit?
- inteleg ca voi avea de plata impozit 16% din venituri minus cheltuieli deductibile, si aditional 5.5% din 21.600 contributii la bugetul de sanatate. Este corect? Mai exista alte taxe ce trebuiesc luate in considerare?

Multumesc,
Adrian P.
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 21:51, 15 Septembrie 2010
Pentru Servicii de informatica in Bucuresti norma este 21600 lei.
Obligatiile datorate sunt: contributia de asigurari de sanatate 5,5% si impozit pe venitul net realizat 16%.

o mica precizare: sanatate si impozit se plateste la valoarea normei de venit (21600 pt. bucuresti), indiferent de incasarile tale; plus, daca te declari ca norma de venit, nu vei putea deduce nimic.
Indiferent cat realizezi (in plus sau minus fata de norma) se plateste impozit trimestrial prin aplicarea cotei de 16%, la fel si CASS 5,5%. Nu se deduce nimic.
Administratia Finantelor Publice va transmite o decizie de impunere, dupa ce veti depune declaratia 220 privind veniturile estimate, prin care va stabili sumele si termenele de plata.
Va multumesc pentru raspunsuri, sunt insa putin confuz.
Daca pentru asigurarile de sanatate se va plati 5.5% din 21.600 RON, impozitul pe profit la sfarsit de an platit va fi 16% din 21.600 sau din venit - cheltuieli deductibile?

Presupunem ca facturez 10.000 RON/luna, platesc trimestial cate 16% din 21.600/4 si la sfarsitul anului fac regularizarea? Daca se face regularizare la sfarsitul anului se accepta deducerea de cheltuieli?

Multumesc,
Adrian P.
la PFA cu norma de evnit nu conteaza ce facturezi, nu se regularizeaza nimic. Nici macar declaratia de venit estimativ nu trebuie depusa. Conform legii venitul obtinut este chiar norma. Deci la conrma se aplica impozitul si contributia la sanatate. Pentru ca mai sunteti si cu angajat cu CIM se poate reduce norma la jumatate(asta depinde de administratia financiara locala, unde va inregistrati).

Puteti infiinta pfa in IT daca aveti studii de specialitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa sau srl ,care este mai avantajos ? ili47 ili47 Care este mai avantajos din punct de vedere a cheltuielilor ? Pot sa desfasor activitatea in ambele cazuri ,cu un singur angajat . mersi (vezi toată discuția)
Neclaritati pfa cu norma venit varuma varuma Doresc sa-mi fac PFA in Brasov cu norma fixa de venit si am urmatoarele neclaritati: 1. Pe langa cei 16% impozit este obligatoriu sa platesc si ... (vezi toată discuția)
Pfa- ce impozite si taxe trebuiesc platite ceauranuc ceauranuc In Martie am semnat un contract de munca cu o firma de Recrutare Internationala care m-a trimis in Berlin sa lucrez. Deoarece trebuie sa fiu 'independent' la ... (vezi toată discuția)