avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor contract civil prestari servicii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor contract civil prestari servicii

Am nevoie de ajutor cu o situatie cu care nu m-am confruntat pana acum. O persoana a incheiat in 2003 o conventie de prestari servicii cu o firma. El in calitate de pf, nu pfa, servicii contabilitate. Din 2003 pana in 2009 a facut acte aditionale in fiecare an, pentru prelungire. Toate bazate pe Cod Civil., nu pe legislatia muncii, desi aceea s-ar fi aplicat in speta.
Nici un act nu a fost inregistrat la ITM. Insa acea persoana are nevoie de a se prevala de acele acte, deoarece trebuie sa sustina un examen si trebuie sa demonstreze vechime in profesie.
Ce se poate face? Se poate cumva motiva in felul urmator:
"Prin Legea 577/2003 au fost abrogate articolele care reglementau convenţiile civile de prestări servicii din Legea 130/1999 privind unele măsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncă. Ca atare, singurul temei al unor asemenea convenţii civile este dreptul comun: Codul civil – contractele de locaţiune a lucrărilor (articolele 1470-1477). Singurele condiţii pe care le impune legea civilă sunt “întreprindere [lucrare - n.a.] determinată” şi “timp mărginit” (articolul 1471). Nu există nici măcar cerinţe privind forma scrisă, ceea ce înseamnă că astfel de convenţii pot fi încheiate şi verbal (ca simple contracte solo consensu).

Coroborand aceste norme cu prevederile articolului 52 (1) d) din Codul fiscal, constatam ca se menţionează veniturile din “activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil”. Adica se recunoaste valabilitatea unor venituri obtinute din activitati organizate in baza codului civil, nu a codului muncii, IMPLICIT A PRESTARII ACELOR ACTIVITATI.

Acestea nu mai sunt valabile, intr-adevar. Insa sunt aplicabile acelei perioade."

Se mai poate face ceva? Eventual, se pot inregistra la ITM retroactiv? (ceea ce nu cred, e prea mult timp).

Ceva sugestii?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:53, 15 Septembrie 2010
1. La aparitia Codului muncii (Legea 53/2003), incepand cu data de 01.03.2003, conventiile civile nu s-au mai inregistrat la ITM) ele nemai facnd parte din legislatia muncii.
2. Vechimea in profesie se poate demonstra cu conventiile civile incheiate cu diversi beneficiari ai serviciilor prestate de persoana in cauza.
Sunt de acord cu ceea ce spuneti Dvs, insa am nevoie de un text legal care sa sustina aceasta afirmatie.
1. Daca va referiti la afirmatia ca
Vechimea in profesie se poate demonstra cu conventiile civile incheiate cu diversi beneficiari ai serviciilor prestate de persoana in cauza.

dvs., ca jurist ar trebui sa stiti ca nu este necesar un text de lege care sa spuna ca aceste conventii constituie o dovada a vechimii in profesie.
2. Organizatorii examenului sunt cei care pot constata daca inscrisurile aduse de cel examinat dovedesc vechime in profesie.
3. Nu vad, insa, de ce aceste inscrisuri nu ar dovedi vechimea in profesie. mai ales ca la un examen conteaza ce stii nu ce vechime ai.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Septembrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Stimate Domn,

Va inteleg si sunt de acord cu pozitia Dvs. Insa am nevoie de o motivatie legala, deoarece incerc sa gasesc o alternativa. Legea de organizare a profesiei prevede vechime in specialitate. Conform DECRETULUI nr.92 din 16 aprilie 1976
privind carnetul de muncă
"Art. 1. - (1) Carnetul de munca este actul oficial prin care se dovedeste vechimea in munca, vechimea neintrerupta in munca, vechimea neintrerupta in aceeasi unitate, vechimea in functie, meserie sau specialitate, timpul lucrat in locuri de munca cu conditii deosebite, retributia tarifara de incadrare si alte drepturi ce se includ in aceasta.

Am nevoie, prin urmare, de o pozitie legala care sa ofere o interpretare favorabila. Cu toate ca ma indoiesc ca o voi gasi.
1. Asta va spuneam si eu, nu veti gasi asa ceva.
2. Carnetul de munca va disparea cu data de 01.01.2011 si atunci cu ce vom dovedi vechimea in munca la un anume angajator? Trebuie sa-i ducem adeverinta cu stagiu de cotizare da la Casa de Pensii? Acolo nu scrie functia ci numai venitul lunar.
3. Angajatorii nostri trebuie sa se debaraseze de vechile mentalitati si sa se adapteze vremurilor: vechimea si experienta intr-o anumita profesie se poate dovedi si cu alte inscrisuri nu numai cu carnetul de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamuriri suplimentare conventii civile Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G Se tot spune:\" prin OUG 9/2003 şi Legea 577/2003 au fost abrogate articolele care reglementau convenţiile civile de prestări servicii din Legea 130/1999 ... (vezi toată discuția)
Conventia civila say say Buna ziua As dori sa aflu mai multe detalii despre conventiile civile de prestari servicii si contractele de prestari de servicii - munca, legislatie, cum ... (vezi toată discuția)
Un consilier juridic poate acorda consultanta unei sc in baza unei conventii civile? doinytza doinytza Un consilier juridic poate sau nu sa incheie conventie civila cu o societate comerciala pentru a-i acorda acesteia consultanta juridica?Am auzit diverse ... (vezi toată discuția)