avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1056 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... probleme angajare versus somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

probleme angajare versus somaj

Am fost angajata la o institutie cu data de 2 august 2010.pan aatunci am fost in somaj.In momentul angajarii insititia respectiva a refuzat sa imi completeze formularul de repartie dat de oficiul fortelor de munca.Am lasat lucrurile asa...sincer, nici nu am avut cu cine sa ma inteleg...in speranta ca angajatorul va anunta la ITM ca m-a angajat...daca nu ma insel, asta este si procedura, angajatorul trebuie sa dea o declaratie la ITM ca are un nou angajat..totul a fost bine pana acum, ideea este ca mie luna asta mi-a venit indemnizatia de somaj, cu toate ca nu trebuia sa mai am acest drept.Ce pot face in acest caz, care sunt consecintele?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:25, 15 Septembrie 2010
1. Legea 76/2002 spune:
Art. 41. - (1) Persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj au următoarele obligaţii:
...
b) să comunice în termen de 3 zile agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistrate orice modificare a condiţiilor care au condus la acordarea drepturilor;
...
(2) Angajatorii care au încadrat în muncă, conform legii, persoane din rândul beneficiarilor de indemnizaţii de şomaj au obligaţia de a anunţa în termen de 3 zile agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă la care aceştia au fost înregistraţi.


2. Asadar si dvs. si angajatorul aveati aceeasi obligatie: sa anuntati Agentia de Somaj.

3. Tot din Legea 76/2002:
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
...
e) nerespectarea prevederilor art. 41 alin. (2);
...
Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
...
b) cele prevăzute la lit. c), e), g) şi i), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
...
Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.
(2) Organele de control măsuri active ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi ale structurilor sale teritoriale vor constata şi vor sancţiona contravenţiile prevăzute la art. 113 lit. a), c), e), h) şi i), precum şi contravenţia prevăzută la lit. f), în ceea ce priveşte nerespectarea art. 50 alin. (3).

4. Va duceti la Agentia de Somaj, cu o copie dupa CIM inregistrat la ITM, si returnati banii. Altfel veti plati si penalitati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locuri vacante si ajofm smeagull smeagull Buna ziua, Unitatea la care lucrez face angajari in mod periodic, fara insa sa anunte la AJOFM vreo lista a locurilor vacante. Nici celor pe care ii ... (vezi toată discuția)
Adeverinta somaj oneageo2001 oneageo2001 Ce se poate face in cazul in care angajatorul are debite la Bugetul asigurarilor pentru somaj, refuza sa se scrie acest lucru in adeverinta, iar omul nu ... (vezi toată discuția)
Rea vointa....... mariams70 mariams70 Buna ziua,in luna mai mi sa desfacut abuzib contractul de munca,am castigat dreptul de reintegrare in munca si dupa doua luni muncite am primit decizia de ... (vezi toată discuția)