avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Categoria contractelor/conventiilor incheiate pe baza ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Categoria contractelor/conventiilor incheiate pe baza Codului Civil

Buna, mie nu mi-e deloc clar daca un contract incheiat cu o persoana care activeaza intr-o profesie liberala (medic, expert contabil, arhitect, avocat, etc) poate fi sau nu categorisit ca fiind un contract incheiat in baza Codului Civil.

Sigur ca bunul simt spune ca nu, ca un asemenea contract e incheiat in baza unei legi speciale.
Dar ce spuneti cu privire la natura contractului?
Este totusi un contract civil, dar incheiat in temeiul unei legi speciale?
Este un contract comercial?

Evident, interesul intrebarii este dat de recenta OUG 82/2010.
Daca in sfera de aplicare a acestei ordonante intra numai beneficiarii drepturilor de autor si drepturilor conexe, impreuna cu prestatorii din conventiile civile incheiate in baza Codului Civil, inseamna ca persoanele fizice autorizate cf.OG 44/2008, care intra clar in categoria comerciantilor, sunt excluse.
Dar sunt excluse si celelalte persoane fizice autorizate prin legi speciale sa desfasoare activitati liberale?

Multumesc mult pt. raspuns!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 07:33, 17 Septembrie 2010
Si pentru mine este o "enigma" includerea conventiilor civile in OUG 82/2010 !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Profesii libere (liberale) adita74 adita74 Cum intelegeti dvs.? Profesiilor liberale li se aplica OUG 82/2010 sau nu? #-o Apreciez orice incercare in elucidarea acestei probleme. Multumesc (vezi toată discuția)
Pfa - modalitate de impozitare ariadna661 ariadna661 Buna seara. Am o intrebare referitoare la sistemul de impozitare pentru PFA. Eu sunt medic si sunt inregistrata cu CIF la Administratia Financiara. Am cerut ... (vezi toată discuția)
Contract de colaborare kerekeshermina kerekeshermina Buna ziua,doresc sa stiu daca sunt persoana fizica independenta inregistrata la ANAF cu cod CIF si am semnat un contract de colaborare cu o firma trebuie sa ... (vezi toată discuția)