avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Profesii libere (liberale)
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Profesii libere (liberale)

Cum intelegeti dvs.?
Profesiilor liberale li se aplica OUG 82/2010 sau nu? #-o
Apreciez orice incercare in elucidarea acestei probleme.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 21:39, 18 Decembrie 2010
Nu profesiilor liberale nu li se aplica OUG 82.
Conform noilor modificari ale OUG 82/2010, aceasta NU se aplica profesiilor liberale.

Doar celor care obtin venituri din DDA (drepturi de autor) si contracte de prestari servicii.

Alberto Kurtyan
Imi cer scuze ca nu reusesc sa ma lamuresc, insa contractele incheiate de persoanele care obtin venituri din exercitarea unei profesii liberale nu sunt contracte/conventii civile? Rog respectuos sa imi spuneti daca gresesc cumva.

Daca nu se aplica OUG 82/2010, atunci de ce este mentinuta in OUG 82/2010 urmatoarea prevedere:
(5) Persoanelor asigurate în alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, şi persoanelor care au calitatea de pensionari nu le sunt aplicabile prevederile alin. (2).
Nu se refera tocmai la avocati (profesie liberala), care obtin venituri prin incheierea unor contracte/conventii civile?

Va multumesc inca o data.
Ati inteles putin gresit art 3 al 5.
Profesiilor liberale nu li se aplica OUG 82/2010 - pentru ca veniturile din profesiile liberale nu intra in sfera de aplicabilitate a acestei ordonante.

Insa orice persoana poate sa obtina mai multe tipuri de venituri.

Spre exemplu, un avocat care obtine venituri in baza unei contract pentru drepturi de autor va fi scutit de plata contributiilor sociale(pensie, somaj). Deci ordonanta de aplica pentru veniturile obtinute din drepturi de autor. ( si nu pentru veniturile obtinute prin exercitarea profesiei liberale)
Va multumesc mult pentru precizari. Puteti sa imi spuneti si temeiul juridic in baza caruia veniturile din profesii liberale nu intra in sfera de aplicabilitate a OUG 82/2001?

Alte discuții în legătură

Categoria contractelor/conventiilor incheiate pe baza codului civil andra10 andra10 Buna, mie nu mi-e deloc clar daca un contract incheiat cu o persoana care activeaza intr-o profesie liberala (medic, expert contabil, arhitect, avocat, etc) ... (vezi toată discuția)
Care sunt obligatiile de plata pentru un cmi? vsn_gina@yahoo.com vsn_gina@yahoo.com as dori cateva lamuriri legate de contributiile pe care trebuie sa plateasca un medic angajat intr-o unitate spitaliceasca dar care presteaza si in cabinetul ... (vezi toată discuția)
Conventii civile - contributii cindean cindean As dori sa stiu ce contributii datoreaza un salariat (medic),care ar incheia un contract tip \"conventie civila\".Daca exista si alte contributii in afara ... (vezi toată discuția)