Imi cer scuze ca nu reusesc sa ma lamuresc, insa contractele incheiate de persoanele care obtin venituri din exercitarea unei profesii liberale nu sunt contracte/conventii civile? Rog respectuos sa imi spuneti daca gresesc cumva.
Daca nu se aplica OUG 82/2010, atunci de ce este mentinuta in OUG 82/2010 urmatoarea prevedere:
(5) Persoanelor asigurate în alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, şi persoanelor care au calitatea de pensionari nu le sunt aplicabile prevederile alin. (2).
Nu se refera tocmai la avocati (profesie liberala), care obtin venituri prin incheierea unor contracte/conventii civile?
Ati inteles putin gresit art 3 al 5.
Profesiilor liberale nu li se aplica OUG 82/2010 - pentru ca veniturile din profesiile liberale nu intra in sfera de aplicabilitate a acestei ordonante.
Insa orice persoana poate sa obtina mai multe tipuri de venituri.
Spre exemplu, un avocat care obtine venituri in baza unei contract pentru drepturi de autor va fi scutit de plata contributiilor sociale(pensie, somaj). Deci ordonanta de aplica pentru veniturile obtinute din drepturi de autor. ( si nu pentru veniturile obtinute prin exercitarea profesiei liberale)
Va multumesc mult pentru precizari. Puteti sa imi spuneti si temeiul juridic in baza caruia veniturile din profesii liberale nu intra in sfera de aplicabilitate a OUG 82/2001?