avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia pentru cresterea copilului - contract de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia pentru cresterea copilului - contract de munca in Spania

Buna seara. Situatia mea este urmatoarea: lucrez in Spania in baza unui contract de munca din data de 07/02/2010 pana in data de 07/01/2011. Sunt insarcinata, urmand ca in ianuarie sa ma intorc in Romania. Incepand cu luna ianuarie 2011 voi solicita somajul in Spania, in urma contractelor de munca de aici as avea dreptul la 8 luni de somaj. Am inteles ca pentru a putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului se i-au in considerare si veniturile obtinute in strainatate dar marea mea nedumerire si problema este concediul post natal de 42 de zile care este obligatoriu. Cum pot proceda, fara sa solicit concediul post natal sau il pot solicita si in Romania. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:50, 18 Septembrie 2010
Cred eu ca este vorba despre o problema de legislatie a muncii in Spania si de aceea cel mai bine ar fi sa consultati un jurist spaniol ,specializat in dreptul muncii.
1. OUG 148/2005 spune ca in cele 12 luni premergatoare nasterii, pentru indemnizatia de CCC pana la 2 ani se iau in calcul si perioadele in care persoanele respective au lucrat cu contract individual de munca in strainatate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale incheiate de Romania cu alte state.
2. OUG 148/2005 spune ca, in cazul mamelor, indemnizatia se acorda dupa terminarea concediului prenatal dar nu mai devreme de 43 de zile de la nastere. Asta nu inseamna ca este obligatoriu concediul de maternitate.
3. Deci puteti beneficia de indemnizatie de CCC pana la 2 ani de la statul roman daca indepliniti si conditiile din art.7 al OUG 148/2005:
Art. 7. - Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuieste impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de crestere a copilului g3orgyka g3orgyka Buna ziua! Am si eu o nelamurire si sper sa ma poata ajuta cineva.Eu am nascut in ianuarie 2010 si sotul meu a intrat in concediul de crestere a copilului.Acum ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de cic daca am lucat in spania cu forme legale? florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Ma intereseaza daca beneficiez de indemnizatia de crestere copil in conditiile in care lucrez in Spania de 4 ani de zile cu forme legale-carte de ... (vezi toată discuția)
Drepturi la nasterea unui copil ile1075 ile1075 Buna ziua!! In luna octombrie o sa nasc un baietel din mama romanca si tata spaniol(mentinonez ca nu suntem casatoriti),si se va naste in spania, cetatenia ... (vezi toată discuția)