Buna ziua! Am si eu o nelamurire si sper sa ma poata ajuta cineva.Eu am nascut in ianuarie 2010 si sotul meu a intrat in concediul de crestere a copilului.Acum urmeaza sa plece in strainatate cu contract de munca. O sa mai beneficiem de aceasta indemnizatie? Sau daca o sa trebuiasaca sa renunte la indemnizatie pentru a pleca la munca, cand ii va expria contractul sau nu va mai avea de munca si se va intoarce acasa va putea beneficia din nou de indemnizatia de crestere a copilului?
De indemnizatie beneficiati pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.Daca incheie un contract de munca nu va mai beneficia de indemnizatie,se va considera ca a revenit la serviciu.
1. OUG 148/2005 spune:
Art. 7. - Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuieste impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.
2. Din Norma de aplicare a OUG 148/2005:
(2) Plata indemnizatiei prevazute la art. 1 alin. (1), respectiv la art. 2, se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
3. Asadar sotul merge la Primarie, sau la AJPS, face o cerere de suspendare a CCC si dupa ce vine din Spania face cerere de reluare a CCC.
1. Aceasta a doua intrebare nu are nimic nou in ea fata de precedenta.
2. De cate ori obtine venituri profesionale impozabile se va suspenda indemnizatia de CCC. Cand inceteaza aceste venituri va relua indemnizatia de CCC.