avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna neefectuat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna neefectuat

Buna ziua!
M-am angajat pe 13 februarie la o firma din Romania cu CIM, legal. In primul an de lucru nu prea am primit concediu de odihna cuvenit, deoarece spuneau ca in primul an nu se da. Incepand cu anul al doilea (2009) am efectuat concediul de odihna doar sporadic, cand au avut chef sa mi-l dea. In al treilea an am primit 3 saptamani de concediu, adica cca 15 zile.
Dupa calculele mele am avut de efectuat 52 de zile de concediu din care mi-au ramas cel putin 21 de zile. 21 de zile inseamna cam o luna de lucru si inseamna ca ar trebui sa iau un salariu intreg. Asa este? Mi-am incetat raporturile pe 20 august. Urmatoarea zi de plata a fost 8 septembrie (avans) si nu am primit decat o parte din bani.
Intrebarea este, am dreptul sa primesc banii aferenti concediilor de odihna din 2008 si 2009? Ce spune legea in acest sens?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 10:56, 16 Septembrie 2010
Aveti dreptul sa primiti indemnizatia pentru CO neefectuat aferent anului 2009 si anului 2010 (pentru acesta din urma, proportional cu perioada lucrata, respectiv CO aferent perioadei ian-aug.2010)
Sigur ca aveti dreptul.Faceti o cerere in acest sens.Sa nu semnati nota de lichidare decat dupa ce va dau banii, altfel ii puteti actiona in judecata la Tribunal.Aceasta actiune nu se taxeaza.
Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna neefectuat elam elam Buna ziua! As dori si eu o lamurire daca se poate: un salariat are concediul de odihna pe anul 2008, respectiv o restanta de 8 zile si pe 2009, respectiv 21 ... (vezi toată discuția)
Plata concediului de odihna neefectuat mary8040 mary8040 Sunt in concediu crestere copil din 1 februarie 2010.Nu am putut efectua concediul de odihna pana la data de 31 august 2010 si ca urmare am facut cerere pentru ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna - se compenseaza in bani? ContSters22096 ContSters22096 daca nu am efectuat integral concediul de odihna in anii anteriori, la plecarea din firma ar trebui sa mi se plateasca zilele de concediu neefectuat? exista o ... (vezi toată discuția)