In anul 2009 firma la care lucrez nu a mai platit datoriile la stat incepand din luna aprilie.Angajatorul a retinut pe statul de plata sumele care ar fi trebuit virate catre stat.Din aceasta cauza am fost scoasa din evidenta medicului de familie.Cei de la ANAF au facut o reesalonare a datoriilor dar firma nu a platit nici aceasta reesalonare.Ceia ce ma intereseaza este daca eu ca simplu angajat pot da firma in judecata deoarece prin neplata acestor datorii mi-a adus prejudicii.Este infractiune neplata datoriilor catre stat avand in vedere ca banii respectivi au fost au fost retrasi din salariul meu ? Cu ce documente trebuie sa me prezint in instanta pentru a dovedi cele afirmate!
Va multumesc pentru consiliere!
Codul muncii
Art. 280. - Nedepunerea de catre angajator, in termen de 15 zile, in conturile stabilite, a sumelor incasate de la salariati cu titlu de contributie datorata catre sistemul public de asigurari sociale, catre bugetul asigurarilor pentru somaj ori catre bugetul asigurarilor sociale de sanatate constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.