avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ce se intampla atunci cand Finantele nu pot recupera ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ce se intampla atunci cand Finantele nu pot recupera contravaloarea CAS neplatita de o firma aflata in procedura insolventei? Cine e pagubitul? Fostii salariati ai firmei, cand se pensioneaza ?

Buna ziua !

Ce se intampla daca o firma care nu a platit de sase ani contributiile pentru pensii, desi s-au depus declaratiile si care apoi, intrand in faliment, nu poate acoperi prin contravaloarea activelor scoase la licitatie datoria pe care o are pentru aceste contributii la Ministerul Finantelor Publice ? Cine e pagubitul, conform actualei legi a pensiilor ? Fostii salariati ai firmei (carora li s-au retinut aceste contributii, dar nu au fost virate la sursa) atunci cand se pensioneaza ? Sau pensia acestora din urma se calculeaza doar in baza declaratiilor lunare depuse de firma si nu se mai ia in calcul neplata contributiilor de catre firma, conform legii pensiilor in vigoare in anul 2009 ? Vor beneficia acesti salariati de plata integrala a pensiilor, sau cei 6 ani in care plata contributiilor nu a fost efectuata se vor considera doar ca vechime, nu ca si cotizati ?
Multumesc mult pentru un raspuns complet.
Cel mai recent răspuns: tdc , utilizator 15:06, 14 Iunie 2010
Evident ca pagubitii vor fi viitorii pensionari! Cei 6 ani sunt pierduti, chiar daca sunt trecuti in cartea de munca, pentru faptul ca angajatorul desi a retinut banii angajatilor in contul respectiv, prevazut de lege, nu i-a virat! Angajatorul este pasibil de o sanctiune penala!
1. Raspunsul complet este acesta: daca s-au depus declaratiile lunare perioadele sunt luate in calcul ca stagiu de cotizare dar pentru ca nu s-au achitat contributiile nu se iau in calculul punctului de pensie.
2. Deci pierde pensionabilul.
3. Pensia se va recalcula cand se vor plati contributiile, daca se vor plati.
4. Codul muncii avea un articol care spunea:

Art. 280. - Nedepunerea de către angajator, în termen de 15 zile, în conturile stabilite, a sumelor încasate de la salariaţi cu titlu de contribuţie datorată către sistemul public de asigurări sociale, către bugetul asigurărilor pentru şomaj ori către bugetul asigurărilor sociale de sănătate constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.

Dar acest articol a fost abrogat de Legea 241/2005 (!?).

5. Iar Legea 241/2005 spune:

Art. 6.
Constituie infractiune şi se pedepseste cu inchisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda retinerea şi nevarsarea, cu intentie, în cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.

6. Pana acum eu nu am auzit de un angajator condamnat pentru retinerea si neplata contributiilor cu retinere la sursa.

Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua,

si totusi, unde se pot reclama aceste lucruri? In afara faptului ca nu ne-au fost platite salariile, suntem siguri sa nu au fost platite nici un fel de contibutii la stat din luna septembrie. E corect sa aibe prioritate furnizorii ? Pentru recuperarea salariului am inteles ca trebuie reclamat la ITM si in instanta, dar pentru restul? Chiar nu se poate face nimic?

Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata contributiilor angajatului ioanaep ioanaep Buna ziua, Stie cineva daca neplata contributiilor angajatilor este caz penal? Daca exista asa ceva puteti sa specificati si pasajul respectiv? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Neplata contributiei la casa de pensii si onorarea contractului de munca marta1965 marta1965 Buna seara,am o problema cu contractul de munca la firma unde am fost angajat ,cei de acolo nu au platit contributiile la casa de pensii,si nici nu au trecut ... (vezi toată discuția)
Stopaj la sursa ever4ever ever4ever Buna seara, Detin o firma iar in anul 2009 nu am obtinut venituri din incasari, n-am avut nici profit, am platit salariile din aport propriu pentru ca din ... (vezi toată discuția)