avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... reclamatie pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

reclamatie pensie alimentara

sotul meu are un copil din casatoria anterioara, care este major, si la care i-am platit o pensie alimentara stabilita prin hotarire judecatoreasca. De citeva luni sotul meu a devenit somer, si nu a mai platit pensie alimenta. De curind am primit o reclamatie de la politie prin care este reclamat probabil de major ca nu-i s-a mai platit pensie. Ce este de facut in acest caz? Multumesc
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 10:39, 21 Septembrie 2010
Trebuie sa se prezinte si sa dea o declaratie ca momentan nu are loc de munca fiind in somaj. Daca majorul este in continuarea studiilor are dreptul in continuare la pensie alimentara pana la implinirea varstei de 25 de ani.
Tatal poate introduce o actiune in justitie pentru reducerea pensiei alimentare data fiind situatia lui actuala, urmand sa se stabileasca pensie in raport de venitul minimul pe economie, respectiv sa presteze o pensie de aproximativ 150 lei/luna.
multumesc mult
Copilul devenit major are dreptul intr-adevar la plata unei pensii in favoarea sa, dar numai in masura in care acest drept il are stabilit dupa implinirea varstei majoratului-adica o hotarare obtinuta dupa ce a implinit 18 ani si bineinteles daca se fla in continuarea studiilor, tatal neputand fi obligat la plata pensiei in baza unei hotarari obtinute pana la implinirea acestei varste.
Daca tatal a ramas somer poate solicita pe cale judecatoreasca reducerea pensiei motivat de ramanerea fara servici , facand totodata dovada ca mai are un copil in intretinere( daca are) urmand astfel sa se stabileasca pentru copilul major o pensie in suma fixa raportata la venitul minim pe economie (procentul fiind de 16.5%)-iar daca nu are un al doilea copil-25 % raportat la venitul minim pe economie.
Legea prevede ca si procente 25 % pentru un copil, 33% pentru doi copii( 16.5% pentru fiecare, 50% pentru 3 copii sau mai multi.
Avand in vedere ca s-a formulat o plangere pentru abandon de familie de catre major, va trebui sa tatal sa probeze ca nu cu rea- credinta nu a achitat acea pensie ci datorita imposibilitatii financiare ivite ca urmare a ramanerii fara un loc de munca, situatie care inteleg ca s-a ivit de curand.
Ultima modificare: Marți, 21 Septembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata pensie alimentara blackbeauty7 blackbeauty7 Prin hotarare judecatoresca se stabileste plata minima ptr. pensie alimentara pana la 18 ani, platitorul (tatalnu lucra la momentul respectiv plecat in ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie alimentara dupa varsta de 18 ani!!!!!! puscasu_marin2001 puscasu_marin2001 Buna ziua! Parintii mei au divortat din anul 1999, iar eu impreuna cu sora mea am ramas in grija mamei, tatal fiind obligat prin lege sa plateasca o pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Daniel1971 Daniel1971 Buna seara. Numele meu este Daniel si platesc pensie alimentara fetitei mele din 2003. Prin sentinta s-a hotarat sa platesc 25 % din venit pana la implinirea ... (vezi toată discuția)