avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... reclamatie facuta ulterior livrarii
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

reclamatie facuta ulterior livrarii

In cazul in care intre 2 societati comerciale nu exista contract, insa exista o comanda ferma, in care este aratat pretul si termenul in care urmeaza sa fie efectuata plata (25% din pret a fost achitat in avans), care este termenul in care se poate face reclamatie cu privire la calitatea pieselor executate?

Societatea care a facut comanda a livrat piesa unui alt beneficiar (o pers. juridica straina). La 10 zile de la livrare a comunicat executantului ca este posibil ca beneficiarul final ca constate anumite erori de executie, iar in 45 de zile a revenit cu un mail in care sustine ca exista erori care au fost indreptate de beneficiarul final.

Executantul sustine ca in atare situatie putea sa remedieze eroarea cu costuri mult mai mici decat cele pe care sustie beneficiarul ca le-a facut.

Problema este ca nu vor sa faca plata, cred ca scopul lor este sa plateasca mult mai putin decat pretul negociat initial.

Nu au facut nicio dovada in sensul asta si nici nu au contestat calitatea pieselor la momentul livrari.

Avand in vedere ca nu exista un contract, nu stiu care este termenul legal in care poate face reclamatie.

Daca se poate, as doti un text de lege.

Astept raspuns urgent, va rog.



Cel mai recent răspuns: eye , utilizator 21:13, 18 Septembrie 2010
pai societatea care a facut comanda, putea sa descopere eventualele erori de executie? practic raportul e intre soc dv. si ei, nu intereseaza firma straina....

nu exista un aviz de insotire a marfii?
beneficiarul final poate dovedi costurile efectuate?

eu zic sa le faceti somatie, daca au depasit termenul scadent.
Pe somatie nu se poate, facturile nu au fost acceptate la plata (nu sunt semnat si stampilate, au fost trimise prin posta).

Beneficiarul final nu ma intereseaza, reclamatia va fi facuta cu siguranta de societatea care a facut comanda (momentan este numai verbal, dar o vor face si in scris, sunt sigura).

Nu am gasit niste conditii generale cu privire la termenul in care poate fi facuta o reclamatie cu privire la calitatea pieselor executate, in situatia in care nu exista un contract incheiat intre parti.
cred ca asta va va ajuta :d

Lege nr. 240/2004 privind raspunderea producatorilor pentru pagubele generate de produsele cu defecte, republicata in 2008
Art. 1352 Vânzãtorul este supus la rãspundere pentru viciile ascunse ale lucrului vândut, dacã, din cauza acelora, lucrul nu este bun de întrebuintat, dupã destinarea sa, sau întrebuintarea sa e atât de micsoratã, încât se poate presupune cã cumpãrãtorul nu l-ar fi cumpãrat, sau n-ar fi dat pe dânsul ceea ce a dat, de i-ar fi cunoscut viciile. Cod civil .
Beneficiarul final trebuia sa faca reclamatia la momentul descoperiri viciilor ascunse, daca erau ascunse .
Daca erau aparente acestea trebuiau reclamate la momentul receptionarii marfurilor.
Art. 1355. În cazurile art. 1352 si 1354, cumpãrãtorul poate sau a întoarce lucrul si a-si reprimi pretul, sau a opri lucrul si a cere înapoierea unei pãrti din pret arbitratã prin experti.
Totusi in astfel de cazuri, la constatarea viciului, beneficiarul trebuie sa reclame acest fapt producatorului, pentru a beneficia ori de repararea deficientei ori de inlocuirea acestuia, singurul indreptatit a actiona asupra bunului , in vederea remedierii defectului fiind producatorul sau unitatiile autorizate de acesta.
In caz contrar se pierde garantia aferenta .
Daca nu a actionat in acest sens pierde garantia si poate pretinde o reducere de pret echivalenta cu a costului reparatiei care ar fi putut fi efectuata de catre producator si a fost efectuata de catre el.
Asta binenteles in ipoteza in care se constata existenta reala a defectiunii.
Multumesc pt raspunsuri.

Astazi m-am uita si eu in codul civi. Aseara eram fixata pe o idee care nu-mi iesea din minte si nu m-am gandit sa ma mai uit si pe la contractul de vanzare, noroc cu Deak :)

O sa ma uit si pe legea 240/2004 poate gasesc ceva interesant.
Ultima modificare: Vineri, 17 Septembrie 2010
Denisa Stanca, Avocat

Alte discuții în legătură

Denisa Stanca Denisa Stanca In cazul in care intre 2 societati comerciale nu exista contract, insa exista o comanda ferma, in care este aratat pretul si termenul in care urmeaza sa fie ... (vezi toată discuția)
Anulare contract vanzare cumparare chrisss81 chrisss81 Spuneti mi si mie va rog in cazul in care se achizitioneaza un apartament iar dupa vanzare cumparare se observa ca starea lui este diferita fata de momentul in ... (vezi toată discuția)
Persoana juridicã - consumator Marshall Marshall Stimaţi forumişti, Legislaţia în vigoare privind protecţia consumatorului, garanţiile asociate produselor etc. defineşte consumatorul (beneficiar al ... (vezi toată discuția)