avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajatorul refuza concediu pt copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajatorul refuza concediu pt copil

Buna seara!Sunt nou-venita pe forum dar bucuroasa ca am intalnit un asemenea site pt ca sper ca imi veti putea da cateva lamuriri cu privire la situatia in care ma aflu.Eu lucrez in Invatamant, am nascut in luna februarie 2010 si am ramas in concediu de ingrijire copil pana la data de 31.08.2010. Din ziua urmatoare, odata cu inceperea noului an scolar am vrut sa reincep activitatea. Am intocmit dosarul adresat Directiei de prestari sociale in care imi exprimam dorinta de a renunta la indemnizatia pt cresterea copilului pt a-mi reincepe activitatea.Sotul meu a intocmit dosar pt a primi el aceasta indemnizatie si a ramane acasa. El a solicitat o adev de la serviciu in care se specifica data inceperii concediului de ongrijire copil:01.09.2010.Apoi angajatorul lui l-a somat sa returneze adeverinta deoarece la ei se fac disponibilizari si sotul meu este pe lista neagra, sa zic asa.In urma unui concurs el a fost declarat respins si i s-a dat preaviz cu data de 03.09.2010-24.09.2010, deoarece doar in 03.09 a fost validat concursul, moment in care sotul meu era deja in concediu, dupa cum se precizeaza in adeverinta data de angajator.El nu a semnat preavizul, nu a mers la serv incepand cu data de 02.09 deoarece se considera in concediu.Angajatorul a anuntat Directia de prestari sociale sa nu aprobe indemnizatia sotului meu deoarece el trebuie s fie diponibilizat. Noi am trimis o intampinare acolo in care am rugat sa nu se tina cont de dorinta angajatorului.CE e de facut? Putem pierde indemnizatia?ELnu poate fi concedia pe perioada concediuli si cred ca asta e o problema pt angajator.Astept rasp dvs.Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:00, 17 Septembrie 2010
Indemnizatia poate fi luata atat de tata cat si de mama copilului daca indeplinesc conditiile legale, pe care presupun ca le cunoasteti deja.
Pe perioada CIC, contractul de munca al sotului dvs se suspenda.Evident ca angajatorul nu are ce face, decat dupa revenirea din CIC, si nici atunci, mai devreme de 6 luni de la intoarcerea din CIC.
Asadar toate incercarile angajatorului de a ne opri dreptul de indemnnizatie si invocarea motivului ca i s-a acordat preaviz sotului meu si el nu a mai mers la serv( el fiind in concediu) sunt zadarnice. Ma tem sa nu invoce angajatorul vreun motiv prin care sa pierdem indemnizatia( angajatorul nu are voie sa anuleze acea adev prin care i-a recunoscut concediu, nu?)Va multumesc foarte mult!
va sfatuiesc sa faceti o plangere la ITM sau sa-ispuneti ca ii veti face daca nu va da adeverinta, deoarece , din cate cred ca stiti in Romania puteti " muri cu dreptatea in brate"..adica , daca nu va va da adeverinta la timp. trece termneul in care puteti depune dosarul, si pierdeti indemnizatia. cat despre instanta, pana se rezolva dosarul sa-i oblige face copilul 2 ani #-o
Margareta Stanciu a scris:

Indemnizatia poate fi luata atat de tata cat si de mama copilului daca indeplinesc conditiile legale, pe care presupun ca le cunoasteti deja.
Pe perioada CIC, contractul de munca al sotului dvs se suspenda.Evident ca angajatorul nu are ce face, decat dupa revenirea din CIC, si nici atunci, mai devreme de 6 luni de la intoarcerea din CIC.

1. Indemnizatia poate fi luata doar de unul dintre parinti.
2. Termenul de 6 luni este aplicabi numai in cazul cncederi pentru necorespundere profesionala ... vedeti art.76 alin.3 C.mun.
3. Pentru alte motive exista posibilitatea de a fi concediata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la 2 ani? Buna ziua! va rog sa-mi explicati ce documente trebuie sa prezint angajatorului, pentru ca acesta sa-mi intocmeasca dosarul si sa-l depuna la casa de pensii ... (vezi toată discuția)
Daca mama intra din cic1 direct in prenatal, tatal mai poate bebeficia de luna obligatorie de concediu paternal? AM13 AM13 Buna ziua, Am si eu o intrebare despre concediul obligatoriu de 1 luna a celuilalt parinte, a sotului meu, daca imi puteti raspunde va rog frumos. Am ... (vezi toată discuția)
Termen depunere cerere reincepere activitate dupa concediul de crestere copil 2 ani zbor2008 zbor2008 Sunt functionar public si sunt in concediul pt. crestere copil 2ani, si as dori sa imi raspundeti care este termenul la care tb sa inregistrez cererea pt ... (vezi toată discuția)