avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... contract de agent,comision,mandat
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

contract de agent,comision,mandat

Controversata OUG 82/2010 m-a ,,bagat in ceata,,
Veniturile unei persoane fizice ce are un ,,contract de agent asigurari,, cu o societate ce este broker asigurari ,intra in categoria veniturilor pentru care se vireaza contributii de asigurari sociale si somaj ?

Am aceasta dilema deoarece Codul fiscal la art 52 face distinctie intre veniturile
din activitati desfasurate în baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial; si venituri din activitati desfasurate în baza contractelor/conventiilor civile încheiate potrivit Codului civil;
OUG 82/2010 la Art II al (2 )spune ca doar asupra acestora din urma se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj.

Contractul de agent ,comision,mandat=contract/conventie civila ???????




Cel mai recent răspuns: adrianatur , utilizator 11:21, 14 Octombrie 2010
"Drepturile de proprietate intelectuala" mentionate in Art 257 (2) lit e al legii 95/2006 reprezinta

brevete de invenţie, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ, procedee tehnice, know-how, drepturi de autor (scriitor, pictor, cercetător etc.).
Contractele de mandat sau comision nu intra in aceasta sfera, ele intra la pct (2) lit b. veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit
Contributia la sanatate pentru astfel de venituri este obligatorie, fara nici o exceptie.

Veniturile realizate ca urmare a unor activitati desfasurate in baza unor contracte de comision de catre agentii de vanzare reprezinta, sunt venituri incluse in categoria veniturilor din activitati independente

Art 46 CF:

ART. 46 Definirea veniturilor din activităţi independente
(1) Veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale..."

iar in normele metodologice ale art 46:

Norme metodologice:
Art. 46
21. Sunt considerate venituri comerciale veniturile realizate din fapte de comerţ de către persoane fizice sau asocieri fără personalitate juridică, din prestări de servicii, altele decât cele realizate din profesii libere, precum şi cele obţinute din practicarea unei meserii.
Principalele activităţi care constituie fapte de comerţ sunt:
...
- activităţi al căror scop este facilitarea încheierii de tranzacţii comerciale printr-un intermediar, cum ar fi: contract de comision, de mandat, de reprezentare, de agent de asigurare şi alte asemenea contracte încheiate în conformitate cu prevederile Codului comercial, indiferent de perioada pentru care a fost încheiat contractul;
Ultima modificare: Luni, 11 Octombrie 2010
grandanat, utilizator
Multumesc pentru detalii.
Am inteles acum ca pentru orice venit realizat din fapte de comert se plateste sanatatea fie ca are sau nu un contract de munca. Insa, daca veniturile obtinute sunt mai mici decat 600 ron se achita la aceasta valoare? adica daca brut venitul este 400 ron sanatatea va fi de 33 ron nu de 22? Cine plateste sumele?
Si inca ceva taxele pentru pensie si somaj sunt acum doar optionale? in luna iul si aug acestea au trebuit platite.
Multumesc anticipat pt raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cass pe 5 ani in urma acatanas acatanas Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: din anul 2002 pana in prezent sunt angajata cu CIM la o firma unde mi s-au platit regulat toate contributiile ... (vezi toată discuția)
Pensionar inregistrat pfa - care sunt contributiile obligatorii? stelach stelach Buna ziua, un pensionar, care este inregistrat ca persoana fizica autorizata, ce obligatii fiscale are,are obligatia incheierii unui contract de asigurari de ... (vezi toată discuția)
Cass si pentru asigurari? ContSters23466 ContSters23466 cartea de munca este la intreprindere de stat unde am norma intreaga si unde mi se retine cas, somaj, fondul de pensii, impozit. In timpul liber am lucrat part ... (vezi toată discuția)