Buna ziua ,
Bunicul meu are o situatie destul de complicata in privinta actelor de casa ... act indentitate si impozit teren.
El a cumparat un treren cu 50 ani in urma facand o chitanta ... un act semnat la primarie precum ca ia dat respectivului propietar o suma de bani pentru acel teren dar pe acel act scrie ca nu poate reprezenta un act de propietate si cred ca trebuia sa mearga cu el mai departe sa obtina actul final de propietate. Plata impozitului a venit de fiecare data pe numele lui el fiind si veteran de razboi a fost scutit de impozit pe teren chiar daca uneori a mai fost nevoit sa plateasca anumite sume. In 2003 legea care scutea veteranii de impozite a fost anulata scurt timp , la revenirea legii toti veteranii trebuiau sa se duca sa depuna o cerere ca sa-si reintre in drepturi ... scutirea de impozit..., lucru pe care bunicul nu la facut atunci . In prezent i-a venit sa platesca o suma destul de maricica la impozit . Am fost cu el la taxe si impozite sa-l scuteasca de aceasta suma si nu poate ptr ca intre timp s-a schimbat si nr strazii si buletinul nu mai este bun. Apoi zilele trecute am fost la politie sa-si schimbe buletinul luind cu noi acele acte veci care binenteles ca au fost respinse de cei de la politie... spunand ca trebuie sa mergem la judecatorie sa facem demersuri pentru obtinerea actului final de propietate al bunicului si apoi ai va face buletinul pe noua strada.. Deci nici nu mai putem scapa de somatia data de cei de la taxe si impozite. Pe teren este construita si o casa de multi ani binenteles fara autorizatie.
Intrebarea mea este , care sunt pasii de urmat pentru a iesii din aceasta situatie a impozitelor si pentru a face actul de propietate al bunicului si cam cat ar costa in mare, orientativ... acest act de propietate?
Actul de mana prin care s-a procedat la cumpararea terenului, in termeni juridici este numit antecontract de vanzare cumparare. Trebuie sa incepeti o actiune in instanta prin care instanta sa emita o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract de vanzare cumparare si apoi sa va reglementati situatia impozitelor.
Tinand cont ca va aflati in posesia terenului de o buna bucata de timp, ati platit impozitele (chiar daca ati fost scutit), si v-ati comportat ca adevaratul proprietar puteti invoca si institutia uzucapiunii daca s-au implinit 30 de ani de posesie netulburata.
In ceea ce priveste costurile si alegerea procedurii ce trebuie urmata, cel mai bine este sa contactati un jurist.