avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... refuzul admnistratorului de a primi plata intretinerii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

refuzul admnistratorului de a primi plata intretinerii

Buna ziua,

As vrea sa stiu daca este legal ca admnistratorul blocului sa refuze sa imi primeasca banii reprezentand contravaloarea intretinerii in ultimile 5 luni conditionand-o de plata altor sume cum ar fi reparatii parti comune, pentru care nu vrea sa emita chitante separate si nici sa explice natura cheltuielilor. Mentionez ca desi sunt vicepresedinta asociatiei de proprietari toate hotararile se iau numai intre presedinta de bloc, administratorasi fostul administrator care acum 4 ani a delapidat din fondurile asociatiei aproape 170 milioane de lei vechi. Am incercat sa platesc direct la cec acolo unde este deschis contul asociatiei de proprietari dar am fost refuzata, motivand ca am nevoie de o hatarare judecatoreasca in acest sens (?!).Am facut o sesizare si la primaria sectorului 2 si mi s-a spus ca este legal tot ce face admnistratorul. Mentionez ca intretinerea in blocul nostru(fara alte cheltuieli incluse) a ajuns la sume fantastice de ordinul a 8 milioane lei/3 camere /3 persoane, in februarie 2008. Cum pot totusi sa imi platesc intretinerea fara afi incarcata sistematic cu alte sume?
Cel mai recent răspuns: Otilia23 , utilizator 10:43, 20 Septembrie 2010
prin mandat postal pe adresa asociatiei de proprietari cu mentionarea explicita a ceea ce reprezinta suma achitata; in ceea ce priveste repartizarea si calculul acestor cheltuieli, puteti incerca o actiune in instanta pe obligatie de a face in care, administrand proba cu expertiza contabila, sa verificati modul de defalcare a cheltuielilor si din ce sunt acestea alcatuite.
avocat Cristina Popescu
Avand in vedere cele mentionate referitor la suspiciunea asupra legalitatii si realitatii valorii intretinerii,HG nr 1588/2007 art 12 A ,va acorda temeiul legal si dreptul ca in termen de 10 zile de la afisare listei de plata a intretinerii,sa formulati contestatie la presedintele asociatiei,care detine obligatia sa va raspunda in 7 zile
In caz de refuz/dezinteres ,sesizati oficial serviciul specializat din cadrul primariei locale
Cine v-a refuzat sa platiti la CEC si ca ar trebui o hotarare judecatoreasca?
Administratorul este obligat sa primeasca orice suma puteti plati in contul intretinerii.... cu conditia sa nu conditionati dv. exprimarea in chitanta a unei anumite parti din cotele de intretinere.

Adica, in chitanta poate fi specificata "restanta" sau "cota lunii.....", "fond rulment", "fond de reparatii". Altfel explicarea cheltuielilor se face pe listele de plata.
si daca exista un litigiu in instanta pe sumele aferente apei reci, administratorul este obligat sa primeasca suma de intretinere diminuata cu suma corespunzatoare apei reci, pana la solutionarea litigiului ? si sa scrie pe chit. " intretinere luna ... " ?

am un caz apropiat mie, in care administratorul a refuzat suma diminuata desi proprietarul a vrut sa plateasca tot - doar fara suma la apa rece, procesul era deja pe rol. Omu' a vrut sa ramana neachitata numai partea in litigiu si asta sa se vada clar din chit., de aceea a cerut sa i se scrie pe chit "cota luna ... " dar a fost refuzat cu totul pe motiv ca nu e suma intreaga si ca "nu stau eu sa tin evidenta platilor tale pe bucatele".
la firme, daca imi vine clientul cu orice suma pe orice factura, eu ii "achit" ce vrea el, chiar daca nu e toata suma si chiar daca are facturi anterioare neplatite. am avut cazuri in care o parte din ce se facturase era in discutii si s-au platit numai ce servicii se acceptasera - n-a fost nici o problema, restul s-a achitat dupa ce s-a rezolvat problema "spinoasa" . la fel sunt tratata si eu la alte firme, cand sunt client, si de aceea ma intreb de ce nu se poate astfel si la asociatiile de proprietari ??

dar sa revin :
apoi, omu' a incercat sa platesca intretinerea (diminuata) direct in contul asociatiei de prop. (eu l-am invatat asta), adica la CEC - cum zice si d-na Catalina, insa acolo nu i-au primit banii fiindca i-au zis ca nu are dreptul sa faca operatiuni in acel cont. in schimb, i-au deschis un cont de consemnatiuni (sau consemnari, cum se zice ?), adica unul la dispozitia asociatiei, in care proprietarul a depus banii luna de luna. ca nici macar de acolo nu i-a luat administratorul timp de vreo 2 ani, insa i-a calculat penalizari pt neplata intretinerii, asta-i alta poveste urata si in instanta la momentul actual, pt. recuperarea penalizarilor platite in plus, la greu ...

deci, e legal ce a facut administratorul in acest caz ?
Ultima modificare: Luni, 20 Septembrie 2010
Otilia23, utilizator
@otilia23
Debitorul nu trebuie sa impuna administratorului ce vrea sa plateasca pentru ca fiecare apartament este prevazut in lista de plata cu un rand specific unde la sfarsit sunt rubricile de total, fond de rulment, fond de reparatii. Deci debitorul plateste total sau partial din acestea. Ca el isi inchipuie ca ce nu plateste este "cutare" cheltuiala pe care o contesta in instanta, asta este altceva, dar administratorul nu este obligat sa scrie pe chitanta ce vrea debitorul, ci ceea ce este in realitate - o suma partiala din ce are de platit.
Legea 230 spune ceva in legatura cu hotararile adunarii generale, care este valabila si in acest caz:
Art. 26. - Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Actionarea in justitie nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.


In legatura cu CEC-ul, daca se procedeaza asa....mai bine lipsa, ca tot au niste comisioane de-ti taie rasuflarea! Trebuie scosi banii din CEC, renuntat la aceasta banca si depusi la o banca oarecare, cat mai aproape de casa, unde sunt primiti banii in cont de la oricine vrea sa depuna....si de la Papa, daca ar vrea sa subventioneze asociatia respectiva!
Sigur ca administratorul nu a procedat corect, banuiesc ca exista ceva relatii necordiale intre cei doi, de vreme ce nu s-a uitat si nu a luat in calcul sumele depuse intr-un cont la care avea acces. In acest caz penalizarile pentru acele sume nu ar trebui calculate si deci contestate in instanta.
Ultima modificare: Luni, 20 Septembrie 2010
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Legalitate hotarare comitet executiv cristian_conea cristian_conea Comitetul executiv a dat o hotarare prin care incasarea datoriilor de la proprietari sa se faca in ordinea cronologica a acestora, iar daca proprietarul refuza ... (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari OpraM OpraM Am observat ca exista Asociatii de Proprietari care percep penalitati la restante chiar de 10 ori mai mari decat cele percepute de furnizorii de utilitati ( ... (vezi toată discuția)
Intretinere depusa la cec prin virament goby goby Buna ziua! Un proprietar motivand ca nu ajunge la timp sa plateasca intretinerea conform orarului de incasari, solicita sa i se dea contul asociatiei de la ... (vezi toată discuția)