avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... legalitate hotarare Comitet Executiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

legalitate hotarare Comitet Executiv

Comitetul executiv a dat o hotarare prin care incasarea datoriilor de la proprietari sa se faca in ordinea cronologica a acestora, iar daca proprietarul refuza plata datoriilor in acest fel, administratorul poate refuza incasarea banilor.
Este legal?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 20:03, 2 Iunie 2011
Interesul asociatiei de proprietari consta in perceperea oricarei sume financiare prin care sa se micsoreze cuantumul debitului
Refuzul administratorului de incasare bani,constituie abuz si este in detrimentul evident al asociatiei de proprietari
Proprietarul care se confrunta cu astfel de situatie ,pentru a face dovada bunei credinte de achitare debit si refuz din partea a sociatiie de percepere sume financiare,are posibilitatea sa expedieze suma financiara prin mandat postal cu confirmare de primire pe adresa asociatiei de proprietari
@cristian_conea,
e perfect avantajos (pt asociatie) sa incaseze cele mai vechi, adica descrescator, deoarece daca trec de 3 ani se prescriu si atunci :hammer:
Administratorul find salariatul angajat de com. executiv, pe langa atributiunule izvorate din legislatia specifica (si nu este putina), trebuie sa respecte hotararile com. executiv cu privire - iata, la incasarea debitelor.
Noi aici pe forum am purtat discutii aprinse pe aceasta tema si am tras concluziile ca trebuiesc respectate prevederile Codului civil in materie de incasare a debitelor si colegul @valitinu a si dat un exemplu in acest sens, ca trebuiesc achitate deopotriva penalizarile si sumele neachitate care au produs penalizari...
In sfarsit, ideea era ca conducerea dvs. a dispus ca administratorul sa refuze incasarea debitelor daca la randul sau proprietarul refuza achitarea debitelor in ordinea dispusa.
Cred ca abordarea acestei chestiuni este gresita din start pentru ca de obicei fiecare as. prop. tine evidenta sumelor datorate pe fise individuale.
Daca un proprietar are un debit de 2500 lei, aceasta poate fi provocat de neachitarea cheltuielilor la intretinere din luna ian. 2010 pana in prezent. Bun, vine proprietarul si achita 300 lei. Daca casierul are o siituatie exacta a debitelor pe luni, pe chitanta de incasare va scrie ” c / val intretinere luna feb.+ mart. 2010”, sau daca nu are o buna evidenta, scrie ” c / val. intretinere - restanta”.
In ambele cazuri, pe fisa de cont a proprietarului va inscrie nr. chitantei, data platii, noul sold rezultat, adica 2200 lei.
Din ce spuneti dvs. proprietarul din exemplul de mai sus, vine la asociatie, doreste sa achite 300 lei si ar vrea ca pe chitanta sa scrie ”c / val. intretinere aprilie 2011” ? Pai nu se poate de nici-o culoare, nimeni nu ar face asa ceva, ce fel de evidenta s-ar mai tine?
Pe de alta parte, refuzul de a incasa debite de orice fel, lasa asociatia fara lichiditati si iar este rau. Daca proprietarul trimite bani in cont sau cu mandat postal, da, este o solutie, dar miscarea in fisa se face tot asa cum am aratat, chiar daca proprietarul scrie ca ar vrea sa achite altceva...
problema e ca pe lista de plata restantele sunt trecute separat si daca, de ex. respectivul are total plata (luna curenta) 200 lei si restante 150 lei, vine cu 200 lei si spune ca plateste intretinerea curenta. eu ce fac?
Mai sus v-am dat niste exemple cum trebuie sa procedati. Cum sa va mai explic?
In exemplul dat de dvs. pe chitanta scrieti: ” c / val. intretinere” , iar operarea in fisa decurge normal, omul are sold 350 lei (compus din restanta + luna curenta); ei, daca achita 200 lei, soldul devine 150 lei, nu?
Dar cam care-i chichirezu' cu cetateanul? Are el un of, o nelamurire, asa ca puneti-l sa scrie pe hartie totul si presedintele sa-i raspunda. Mie nu-mi vine a crede ca omu' nu intelege ca datoriile se achita in ordinea vechimii, adica a producerii lor. E ceva ce dvs. probabil stiti. Trebuie sa clarificati problema...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta intretinere Florans Florans Administratorul unui bloc are dreptul sa emita o chitanta pentru plata intretinerii, pe care este mentionat \'restanta intretinere\', iar in contabilitate sa ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere prin contul bancar al asociatiei bizman bizman La plata intretinerii prin contul bancar al asociatiei se mai taie chitanta de catre asociatie? (vezi toată discuția)
Completare corect chitanþã cioarec carmen cioarec carmen Este corect având în vedere şi prevederile art.1507 NCC, ca la plata unei sume către asociaţia de proprietari administratorul să se scrie la rubrica ce ... (vezi toată discuția)