badisor a scris:
Buna.Sunt angajata la o firma cu CM pe perioada determinata pana pe 1 aprilie 2007, iar eu pe 15 mai urmeaza sa nasc. Cum ma apara legea?Au dreptul sa-mi inchida contractul chiar daca imi declar starea de gravida?Ce drepturi am in aceasta situatie? Multumesc
Care e motivul real pt care a fost incheiat CIM pe durata determinata? Daca s-au respectat conditiile art.81 din Codul Muncii, atunci inceteaza de drept la 1 aprilie. Insa conf. art 85 angajatorul are obligatia de te anunta despre locurile vacante si de a-ti asigura accesul la ele.
De fapt e mult mai simplu ;) : Din 15 martie ai dreptul la concediu prenatal. Incepand cu 1 aprilie depui la Casa de Asigurari de Sanatate de care apartii certificatele de concediu medical (prenatal si lauzie) , insotite de o adeverinta eliberata de anagajator, care sa contina data si motivul incetarii CIM, baza de calcul a indemnizatiei de concediu medical si data la care ai intrat in prenatal, urmand ca aceasta sa-ti plateasca lunar indemnizatia ( art.23 si 32 din OUG 158/2005).
Pentru a beneficia de concediu crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani trebuie sa ai realizate venituri profesionale supuse impozitului ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului. Daca esti angajata din 15 mai 2007 (cel putin), vei beneficia si de acest concediu, deoarece perioada de prenatal intra in calculul celor 12 luni ;)