avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... autoaparare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

autoaparare

Totul a inceput intrun bar unde individul vazind ca sotul a cumparat un pachet de tigari i-a cerut iar el nu i-a dat spunind sa-si cumpere si el caci la costat si pe el bani individul fiind refuzat sa enervat a luat o sticla de bere plina avrut so loveasca sotul observind si-a tras capul iar sticla sa spart pe perete iar cioburile sticlei i-a facut citeva zgirieturi pe fata sotului enervinduse si mai mult tiganul a luat bata de biliard pe care a sparto tot pe perete fiind lunga iar sotul statea linga perete dupa acesta tiganul sia bagat mina in buzunar si tot odata a vrut iar sa-o loveasca sotul vazind ca tiganul cauta in buzunar a scos cutitul si cind celalalt se apleca catre el l-a injughiat.Printre toate tiganul era beat sotul nu.Dupa toate intimplate sotul a venit acasa iar rudele tiganului au venit 7 persoane peste noi intrind in casa in curte ne tinand seama de nimic sunind la 112 politisti sau deplasat doar la bar desi mi sa promis ca osa fie trimisa si la noi impreuna cu salvarea.Am lesinat pe strada dar de ajutor imi erau doar vecini .Totul sa intimplat mart seara in jurul orelor 19.30daca aveti intrebari va raspund
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Septembrie 2010
vajdajolan, utilizator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 11:55, 20 Septembrie 2010
Este greu de spus daca poate fi vorba de legitima aparare.
Nu pare sa fie vorba de legitima aparare dar totusi ar cam fi vorba de ...autoapare.
Notiunea de autoapare nu apare reglementata juridic, ci legitima aparare, concept ce presupune legitimitatea apararii.
Si de aici toate acele conditii analizate si doctrina...

Temerea ca va scoate cutitul fara sa il scoata insa nu prea poate sa duca la concluzia de aparare legitima dar in raport de intreaga incaierare, de incercarile repetate de a va lovi mai intai cu sticla si apoi cu tacul, pot fi folosite in apararea dvs. intrucat au fost de natura de a va genera o temere suficienta cat sa va autoaparati...in disperare de cauza...fara sa ganditi lucid in acele momente.
Conteaza si modul in care se vor administra probele de catre organul de ancheta penala.

Sper sa nu fiti acuzat de tentativa de omor.Depinde in ce zona l-ati lovit si alte aspecte...
Cert este ca scuza provocarii ar putea fi retinuta...

Pe de alta parte, ar putea fi acuzat de tentativa de omor si cel injunghiat daca am putea avea in vedere faptul ca daca va lovea cu sticla in tampla va putea ucide.

Cred ca o solutie viabila ar fi o impacare a partilor pentru a se evita grave probleme juridice pentru dvs...

avocat Claudiu Lascoschi

Urmarirea penala in astfel de situatii este declansata din oficiu.
Depinde ce incadrare juridica s-a facut.
Daca deocamdata nu s-a facut incadrarea juridica pe tentativa de omor partile se pot impaca.
In astfel de situatii se asteapta in general certificatul IML.
Sigur ca, daca deja s-a facut incadrarea pe tentativa de omor...nu se mai pot impaca insa daca din certificatul IML ar rezulta ca viata persoanei nu a fost pusa in pericol orice este posibil...avand in vedere ca zona vizata era totusi una vitala...
Daca din probe rezulta ca efectiv s-a aparat este posibil ca organul de ancheta sa nu se fi grabit cu incadrarea juridica a faptei si sa se fi rezumat doar la luarea unei declaratii de faptuitor urmand sa aspete certificatul IML.
Doar daca se obtin informatii concrete de la dosar se poate cunoaste exact situatia juridica si calitatea pe care o are persoana in cadrul dosarului.

avocat Claudiu Lascoschi
Da sotul in seara acea afost audiat de un procuror venit din Mures dar dupa ce a dat decleratia afost lasata acasa,in seara acea procurorul a sunat la smurd si i sa zis ca nu e grav,de atunci nu stim nimic nici despre starea individului deci nu a fost sunat nici dela politie pur si simplu stagnam.Dar din pacate familia romului ne ameninta peste tot am fost la politie joi am dat declaratie ca am fost atacata pe strada venind dela gradinita dar politistul nu-lea chemat jos pe ei la post doar peziua de azi spunindumi sa ma duc si eu deodata cu ei casal intrebe pe ei ca ce treaba au cu mine.Mie personal imi pare batjocora din partea politistului cum mia zis si stiind ca ce agresivi sint ceilalti,cand mam dus sa dau declaratia vorbea urit am si vrut sa-le las acolo si sa maduc in mures pt.reclamati,Daca mai aveti citeva idei sfaturi leasi asculta.Cu stima vajda
In niciun caz nu este respins un atac imediat , injust, in sensul legitimei aparari , cauze exoneratoare de raspundere penala.
Daca limitele acesteia au fost depasite, poate exista un exces scuzabil , circumstanta atenuanta legala.
De asemenea, scuza provocarii poate fi retinuta in prezenta speta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tentativa de omor prin injunghiere Vasian Ramona Vasian Ramona Buna ziua,cumnatul meu este retinut pt 30 zile pt tentativa de injunghiere ,fiind beat la cearta cu sotia lui avand un cutit in mana accesta a injunghia o in ... (vezi toată discuția)
Agresorul victima Stefan_Lazar Stefan_Lazar un prieten a forst atacat de un individ ce avea cutit. opunand rezistenta prietenul a reusit sa-l deposedeze pe individ de acel cutit dar prin acea deposedare ... (vezi toată discuția)
Omor sau autoaparare? robiy robiy Buna ziua.Am o problema cu fratele meu care intr`o seara s-a dus intr`un bar si un barbat a sarit la el cu cutitul.In urma altercatiei,fratele meu nu a fost ... (vezi toată discuția)