avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intrebare cu multiplu raspuns :)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intrebare cu multiplu raspuns :)

vanzare imobil intre soti , folosind documentele de dinaintea casatoriei , fara sa aiba loc schimbarea de nume(pasaport) cu acordul partilor (evident),imobilul era pe numele sotului inainte de casatorie (de aceea a fost posibila vanzarea), suntem in divort la momentul efectuarii contractului de vanzare -cumparare ,dupa efectuarea tuturor documentelor (contract v-c, intabulare, etc) eu ,vanzatorul pot sa apelez la art.1307 cod civil (interzicerea vanzari intre soti),deci nu este important cine se opune afara de mine (nu este cazul de creditori sau de apararea intereselor mostenitorilo rezervatari ai sotului vanzator) ci pur si simplu un act de vointa (!) ???
iar daca imobilul a fost instrainat catre o persoana juridica ce se mai poate face? poate fi considerat nul contractul de v-c nascand astfel o reactie in lant de procese civile?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 15:58, 19 Septembrie 2010
...daca am inteles eu bine,...v-ati putea prevala de art 1307...aducand drept proba certificatul de casatorie (cu o data anteriora semnarii contractului de v-c) si insusi contractul, (incheiat practic de 2 soti?!)...

vanzarea s-a efectuat in timpul casatoriei? sau s-a fost terminat deja procesul de divort la acea data?

cat despre celelalte probleme "instrainarea catre o pers. jurid.", intai trebuie lamurit primul aspect.

dar n-am prea inteles interesul(avand in vedere ca ati vandut de "buna-voie si nesilit de nimeni":D in timpul casatoriei, dar apoi ati divortat:(()...va vreti imobilul inapoi? vreti sa "nasteti o reactie in lant de procese"?! :stunned:
nu va puteti prevala de prevederile art la care faceti referire.vanzarea a fost absolut legala.
athe a scris:

nu va puteti prevala de prevederile art la care faceti referire.vanzarea a fost absolut legala.

daca nu cer prea mult va rog sa motivati/argumentati afirmatia dvs., vreau sa stiu cum si care este situatia la acest moment ! multumesc pt raspuns si promtitudine !
Atata vreme cat vanzarea intre soti este prohibita de codul civil, nu vad cum poate fi legala instrainarea. Asa cum este expusa speta, daca vorbim despre vanzare intre soti inseamna ca trebuie sa existe si calitatea de soti, deci o vanzare in timpul casatoriei.

In ceea ce priveste faptul ca imobilul a fost dobandit ulterior de catre un tert, acesta poate invoca cu succes buna credinta si prevederile Legii nr.7/96 privind cadastrul si publicitatea imobiliara.

eu cred ca un bun propriu al unui sot poate fi vandut celuilat sot,,
cine ma opreste?

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare intre soti adrian.cristea adrian.cristea Buna. Ma lovesc si eu de urmatoarea spetza. Sunt divortat din februarie 2009 si nu am facut partajul cu fosta mea sotie. Divortul a fost pronuntat definitiv ... (vezi toată discuția)
Bunuri vandute intre soti teslovan florentina teslovan florentina buna ziua. Am o intrebare: Fratele meu a fost casatorit o perioada de timp si in timpul casatoriei a facut un contract vc intre soti ,mai precis a vadut ... (vezi toată discuția)
Cedare de proprietate ContSters180026 ContSters180026 as dori sa cedez dreptul si partea mea de la imobile si mobile catre sotie ce trebuie sa fac,:\"> (vezi toată discuția)