Ma lovesc si eu de urmatoarea spetza. Sunt divortat din februarie 2009 si nu am facut partajul cu fosta mea sotie. Divortul a fost pronuntat definitiv cu acordul partilor in prima sedinta iar noi ne-am inteles verbal asupra bunurilor ce fac obiectul partajului.
Problema o constitue un autoturism care a fost achizitionat in timpul casatoriei prin vanzarea unui alt autoturism care era in proprietatea mea din inainte de casatorie si diferenta achitata dintr-un credit de nevoi personale.
Initial acest autoturism a fost inmatriculat pe numele meu, iar ulterior la insistentele fostei mele sotii am inmatriculat acest autoturism pe numele ei (in timpul casatoriei) in baza unui contract de vanzare-cumparare intre noi, contract care nu are nici un pret.
Pot cere eu anularea acelui contract de vanzare-cumparare in baza art. 1307 Cod Civil si sa cer inmatricularea autoturismului pe numele meu? Daca da, de ce documente am nevoie si ce taxe trebuiesc achitate?
Oricum , vanzarea intre soti este nula de drept.Vanzarea intre soti este interzisa (art. 1307 Cod civil). Fiind nula acea vanzare , se considera ca tot dvs. sunteti proprietar, asa cum ati fost mereu, intrucat ati instrainat un bun propriu , iar cu banii obtinuti ati achizitionat un alt bun, care este deasemenea unul propriu.
conf art 31 lit f din codul familiei este bun propriu valoarea care inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceea valoare. Nu are relevanta pe numel cui s-au facut actele atata vreme cat masina ati cuparat-o cu banii de pe vanzarea celei dinaintea casatoriei. In ceea ce priveste diferenta pentru achizitionarea acesteia, diferenta acoperita printr-un credit de nevoi personale depinde pe numele cui s-a facut creditul
Creditul a fost facut pe numele meu iar fosta mea sotie este co-debitor. Eu sunt in primul rand interesat sa pot trece masina pe numele meu deorece nu pot sa-mi fac asigurare CASCO, nu-mi pot face reparatiile necesare si depind de ea la acest aspect. Mai mult nu gasesc cartea de identitate a masinii si vreau sa merg in concediu si nu pot iesi cu masina din tara deoarece am nevoie de imputernicirea ei.
Va trebui sa o dezdaunati pe sotie proportional cu cota parte de contributie aferenta perioadei cat timp ati platit ratele creditului la acea masina! Fiindca dvs ati achitat doar o parte din pretul masinii cu banii personali proveniti din vanzarea unei masini proprietatea dvs! Restul este credit si se considera ca aveti drepturi egale asupra platilor efectuate in timpul casatoriei!Deci automat si asupra ratelor achitate sotia are un drept de 1/2 ...chiar daca o sa imi spuneti ca ea nu a achitat nici o rata , asta este situatia din punct de vedere juridic!
B-)
Asta nu e o problema, deoarece noi am platit impreuna doar 9 luni din acel credit. Ideea e daca pot reface actele masinii si prin ce mijloc poate ea ataca eventual acea actiune in anulare a contractului de vanzare-cumparare intre soti?
Radiere autoturism
adykmvs
Am vandut o masina fara sa fac contract de vanzare-cumparare sau altfel de act. Acum cumparatorul nu a mai platit impozitul . Cum as putea sa radiez masina , ... (vezi toată discuția)