avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... contract vanzare-cumparare intre soti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

contract vanzare-cumparare intre soti

Buna.

Ma lovesc si eu de urmatoarea spetza. Sunt divortat din februarie 2009 si nu am facut partajul cu fosta mea sotie. Divortul a fost pronuntat definitiv cu acordul partilor in prima sedinta iar noi ne-am inteles verbal asupra bunurilor ce fac obiectul partajului.

Problema o constitue un autoturism care a fost achizitionat in timpul casatoriei prin vanzarea unui alt autoturism care era in proprietatea mea din inainte de casatorie si diferenta achitata dintr-un credit de nevoi personale.

Initial acest autoturism a fost inmatriculat pe numele meu, iar ulterior la insistentele fostei mele sotii am inmatriculat acest autoturism pe numele ei (in timpul casatoriei) in baza unui contract de vanzare-cumparare intre noi, contract care nu are nici un pret.

Pot cere eu anularea acelui contract de vanzare-cumparare in baza art. 1307 Cod Civil si sa cer inmatricularea autoturismului pe numele meu? Daca da, de ce documente am nevoie si ce taxe trebuiesc achitate?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 11:53, 8 Septembrie 2009
Din acest punct de vedere nu trebuie sa va faceti nici un fel de probleme fiindca art.1307 Cod Civil spune clar ca vanzarea intre soti este interzisa , fapt pentru care contractul dintre dvs si sotie este nul de drept!=D>
Multumesc frumos.

Aceasta actiune o pot face singur sau e nevoie sa-mi iau un avocat? Se plateste o taxa de timbru?
Cel mai bine ar fi sa apelati la serviciile unui avocat pentru redactarea actiunii!Si da , se plateste taxa de timbru dar nu este mare ca valoare!B-)
Divortul a fost pronuntat definitiv cu acordul partilor in prima sedinta iar noi ne-am inteles verbal asupra bunurilor ce fac obiectul partajului.

Calitatea de soti nu mai exista , deci un act de vanzare-cumparare e permis.(cand discutam de un bun propriu ).

Cu privire la bunurile proprietate comuna in devalmasie , intai trebuie sistata aceasta stare , pentru ca fiecare sa stie ce / cat va dona .
Trebuie sa fie individualizata cota parte din dreptul de proprietate, lucru ce nu caracterizeaza bunurile dobandite de catre soti.

Cu privire la acest bun imobil , in functie de valoarea bunului instrainat , aceasta poate avea calitatea de bun propriu . (sotia va avea doar un drept de creanta)

Problema o constitue un autoturism care a fost achizitionat in timpul casatoriei prin vanzarea unui alt autoturism care era in proprietatea mea din inainte de casatorie si diferenta achitata dintr-un credit de nevoi personale.

Daca , insa , valoarea obtinuta in urma instrainarii bunului propriu al dumneavoastra cu care ati cumparat aceasta masina e una derizorie , iar contractarea creditului v-a permis cumpararea acestuia , atunci bunul e comun , supus partajarii.

Initial acest autoturism a fost inmatriculat pe numele meu, iar ulterior la insistentele fostei mele sotii am inmatriculat acest autoturism pe numele ei (in timpul casatoriei) in baza unui contract de vanzare-cumparare intre noi, contract care nu are nici un pret.

Actul e nul absolut(vanzarile intre soti sunt prohibite prin lege).

Despagubiti-o pe sotia dumneavoastra , achitati ratele in continuare , si procedati la inmatricularea masinii pe numele dumneavoastra.

Ultima modificare: Marți, 8 Septembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
parerea mea este ca va trebui sa solicitati in instanta anularea contractului de vanzare-cumpare , invocand nulitatea absoluta a acestuia .

nu este obligatorie angajarea unui avocat care sa va reprezinte in instanta , daca credeti ca va descurcati . puteti apela la serviciile unui avocat eventual doar pt a va redacta actiunea .
se plateste taxa de timbru .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj si anulare contract vanzare cumparare myky16 myky16 As vrea sa stiu ce drepturi am asupra unui autoturism achizitionat in timpul casatoriei prin credit bancar obtinut doar de sotia mea (mentionez ca acest credit ... (vezi toată discuția)
Radiere autoturism adykmvs adykmvs Am vandut o masina fara sa fac contract de vanzare-cumparare sau altfel de act. Acum cumparatorul nu a mai platit impozitul . Cum as putea sa radiez masina , ... (vezi toată discuția)
Drept de partaj ContSters98351 ContSters98351 sunt casatorita din august 2007.In luna mai, deci cu trei luni inintea casatoriei, sotul a achizitionat un autoturism , acesta fiind inregistrat pe numele ... (vezi toată discuția)