Divortul a fost pronuntat definitiv cu acordul partilor in prima sedinta iar noi ne-am inteles verbal asupra bunurilor ce fac obiectul partajului.
Calitatea de soti nu mai exista , deci un act de vanzare-cumparare e permis.(cand discutam de un bun propriu ).
Cu privire la bunurile proprietate comuna in devalmasie , intai trebuie sistata aceasta stare , pentru ca fiecare sa stie ce / cat va dona .
Trebuie sa fie individualizata cota parte din dreptul de proprietate, lucru ce nu caracterizeaza bunurile dobandite de catre soti.
Cu privire la acest bun imobil , in functie de valoarea bunului instrainat , aceasta poate avea calitatea de
bun propriu . (sotia va avea doar un drept de creanta)
Problema o constitue un autoturism care a fost achizitionat in timpul casatoriei prin vanzarea unui alt autoturism care era in proprietatea mea din inainte de casatorie si diferenta achitata dintr-un credit de nevoi personale.
Daca , insa , valoarea obtinuta in urma instrainarii bunului propriu al dumneavoastra cu care ati cumparat aceasta masina e una derizorie , iar contractarea creditului v-a permis cumpararea acestuia , atunci
bunul e comun , supus partajarii.
Initial acest autoturism a fost inmatriculat pe numele meu, iar ulterior la insistentele fostei mele sotii am inmatriculat acest autoturism pe numele ei (in timpul casatoriei) in baza unui contract de vanzare-cumparare intre noi, contract care nu are nici un pret.
Actul e nul absolut(vanzarile intre soti sunt prohibite prin lege).
Despagubiti-o pe sotia dumneavoastra , achitati ratele in continuare , si procedati la inmatricularea masinii pe numele dumneavoastra.