avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cod Civil art.942 si art.79 Cod fiscal
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cod Civil art.942 si art.79 Cod fiscal

Codul cuvil art.942 spune ca contractele incheiate intre parti nu intra sub incidenta codului muncii , art.79 Cod Fiscal se refera la aceste contracte numite conventii civile nu stiu daca m-am exprimat corect .
am urmatoarea situatie a) contract de munca cu 8 ore , angajatorul retine toate contributiile sociale si impozitul -salar incadrare 2.000 lei;
b) 2 contracte civile de prestari servicii cu 1 ora ,onorarul stabilit este de 500 lei de fiecare contract realizez un venit lunar de 840 lei de pe cele doua contracte .
Pana la aparitia Legii 58/2010 am platit 5.5% la sanatate conform Legii 95 , daca poate sa ma lamureasca cineva
-acum nu stiu daca platesc si somaj si pensie pe cele doua contracte susmentionate si cum va arata cartea mea de munca ?
mentionez ca cele doua contracte sunt incheiate cu alte societari comerciale.
Va multumesc anticipat pentru raspuns
Cu stima
Olimpia_I
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 18:41, 18 Septembrie 2010
sunt 2 aspecte de luat in calcul :
1.daca cele doua conventii nu cumva pot fi reconsiderate ;criteriile conform carora o activtate poate fi reconsiderata sunt :
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.”

Daca cel putin unul din aceste criterii este indeplinit, atunci se considera ca activitatea este dependenta , si prin urmare se taxeaza cu impozit si taxe sociale

2. Oricum ar fi, veniturile din conventii civile sunt considerate venituri profesionale :
(2) In sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor pentru somaj, prin venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala, in sensul prezentei ordonante de urgenta, se intelege acele venituri realizate din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau venituri rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil. Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj.
( temei legal og 82/2010)
Platile facute catre somaj si pensii constituie stagii de cotizare .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medic nefrolog/contract de prestari servicii luciamanta luciamanta Buna seara. Imi puteti spune, va rog frumos, un medic nefrolog poate incheia un contract de prestari servicii cu o unitate de dializa privata daca respectivul ... (vezi toată discuția)
Conventie civila alinaelenamustatea alinaelenamustatea Buna dimineata, De mare ajutor mi-ar fii daca ma poate ajuta cineva in privinta unei probleme. Am trei angajati la o asociatie de proprietari, ... (vezi toată discuția)
Contract civil dana manea dana manea lucrez intr-o institutie publica. de carand am angajat pe cineva cu contract civil. nu stiu cum il platim. are o remuneratie bruta de x lei din care viram 10% ... (vezi toată discuția)