avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea privind sistemul unitar de pensii publice
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea privind sistemul unitar de pensii publice

buna seara,eu lucrez in cadrul cnh petrosani si as dori sa stiu daca noua lege a pensiilor care va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2011,va fi valabila si in cadrul cnh,momentan se iese la pensie la varsta de 45 de ani(la cerere
) si minim 20 de ani de subteran, va multumesc,o seara buna tuturor.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:29, 25 Octombrie 2010
Potrivit art. 30, alin. (1), lit. a) din legea privind sistemul unitar de pensii publice, lucreaza in conditii speciale persoanele care muncesc in unitati miniere si isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de lucru.

Art. 56 din legea unitara este putin diferit de art. 43 , alin. (1) din Legea nr. 19/2000. Acest articol prevede ca, daca ati lucrat minim 20 de ani in locurile de munca prevazute la art. 30 (si ma refer numai la unitatile miniere), varsta standard de pensionare se reduce cu 20 de ani, fara a putea fi mai mica de 45 de ani.
Practic este aceeasi Marie, dar cu alta palarie. :)
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Septembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
ghebosel_leu a scris:
Buna seara,va rugam sa ne spuneti si noua daca dreptul de deschidere pentru pensie este la 45 de ani cu 20 de ani de conditii speciale sau la ce varsta .

Interventie moderator Pentru ca este pentru a treia oara cand postati acest mesaj, va rog sa parcurgeti urmatorii pasi:
-apasati butonul "raspunde" (culoare albastra, dreapta, jos);
-scrieti ce n-ati inteles din raspunsul pe care vi l-am dat mai sus;
-apasati "publica mesaj".
Daca doriti un raspuns foarte scurt si clar la intrebarea dvs., acesta este "Da".

Multumesc, o seara buna.

Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre pensionarea din minerit l_iman69 l_iman69 Am si eu o nelamurire am lucrat in minerit in grupa speciala 19 ani si 5 luni pana la data de 3.01.2006 cand am fost disponibilizat conf OUG 8/2003. Din ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta dorinporumb dorinporumb am lucrat an subteran 17 ani si o luna dupa care an 2005 s-a anchis mina si am ramas cu ordonanta am beneficiat de salarii compensatorii si somaj peste 2 ani ... (vezi toată discuția)
Pensie grupa speciala netu_ologu netu_ologu daca am lucrat in grupa speciala (subteran) 23 de ani, si vreau sa plec de la mina la 42 de ani , angajindu-ma in alta firma, la ce virsta pot iesi la pensie ... (vezi toată discuția)