avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru limita de varsta

am lucrat an subteran 17 ani si o luna dupa care an 2005 s-a anchis mina si am ramas cu ordonanta am beneficiat de salarii compensatorii si somaj peste 2 ani amplinesc 45 ani ce sanse de pensionare am ? nu mai am nici un an an alta grupa va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:22, 16 Iunie 2011
Nu aveti nicio sansa sa beneficiati de pensie pentru limita de varsta la 45 de ani. Trebuia sa aveti minim 20 de ani lucrati in subteran pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta la 45 de ani (art. 56 din Legea nr. 263/2010).
dorinporumb a scris:
totusi daca am 17 ani subteran cati ani trebuie sa mai lucrez pentru a iesi la pensie pentru ca subteran nu cred ca mai am nici o sansa

1. Folositi butonul "raspunde" (albastru, dreapta, jos) pentru a pune noi intrebari.

2. Ca sa beneficiati de o categorie de pensie trebuie sa indepliniti doua conditii: cea de stagiu si cea de varsta. Varsta dvs. standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

In privinta stagiului, pana acum aveti 17 ani si o luna lucrati in subteran, la care se adauga 8 ani si 6 luni perioada suplimentara, rezultand 25 de ani si 7 luni. N-ati precizat perioada de somaj, se adauga si aceasta.

Daca realizati stagiul complet de cotizare de 35 de ani, puteti beneficia de pensie anticipata partiala la 60 de ani iar de pensie pentru limita de varsta la 56 de ani si 6 luni (varsta standard de pensionare se reduce cu 8 ani si 6 luni pentru perioada lucrata in subteran). Deocamdata, insa, perioada de stagiu este de doar 25 de ani si 7 luni plus perioada de somaj.

Daca nu realizati stagiul complet de cotizare de 35 de ani, veti beneficia de pensie pentru limita de varsta la 65 de ani.
Va rog a doua oara: folositi butonul "raspunde", nu mai apasati pe butonul "pune o intrebare in forum".

dorinporumb a scris:
dupa ce s-a anchis mina an 2005 am beneficiat 2 ani de salarii compensatorii plus somaj unii spuneau ca acei 2 ani se recunosc a fi ani de subteran dar numai pentru cei ce au 18 ani subteran pentru ai ajuta la pensie va rog sa-mi spuneti daca antradevar acei 2 ani se stiu subteran sau nu?pentru acei cu 18 ani sau pentru toti?va multumesc mult

Nu exista nicio prevedere in sensul celor aratate de dvs. Trebuie sa fi lucrat cel putin 20 de ani in subteran, asa cum v-am spus si in primul mesaj.
Ultima modificare: Joi, 16 Iunie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata cu sau fara penalitati vladuta vladuta Sotul este nascut in 17.08.1953 si are 35 ani vechimein munca.A lucrat in grupa 1 timp de 10 ani si 5 luni la care i sa calculat un spor de 6 ani.In grupa a 2 ... (vezi toată discuția)
Pensionarea anticipata raghina raghina Buna ziua, Am pe tatal meu in varsta de 54 de ani nascut pe 18 august 1958, a lucrat timp de 36 ani si am dori sa stim daca se poate pensiona anticipat sau ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata Rhadu Rhadu Buna ziua, In cazul unei pensionari anticipate la varsta de 56 de ani si 35 de ani vechime in campul muncii, care sunt conditiile de pensionare anticipata ... (vezi toată discuția)