avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... obligativitatea plangerii prealabile
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

obligativitatea plangerii prealabile

este obligatorie plangerea prealabila la atacarea unui act administrativ privind eliberarea din functie (dispozitia de primar) ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:04, 19 Septembrie 2010
Actul administrativ de eliberare din functie se ataca la instanta de contencios administrativ, cu respectarea prevederilor Legii nr. 554/2004. Procedura administrativa prealabila este obligatorie. De altfel, in decizia de eliberare din functie trebuie sa existe mentionate calea de atac, instanta competenta etc.

Cred ca cel mai bine "raspunde" intrebarii dvs. art. 106, alin. (1) din Legea nr. 188/1999. :)
ART. 106
(1) In cazul in care raportul de serviciu a incetat din motive pe care functionarul public le considera netemeinice sau nelegale, acesta poate cere instantei de contencios administrativ anularea actului administrativ prin care s-a constatat sau s-a dispus incetarea raportului de serviciu, in conditiile si termenele prevazute de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile ulterioare, precum si plata de catre autoritatea sau institutia publica emitenta a actului administrativ a unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si recalculate, si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat functionarul public.


Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Septembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Adriana B a scris:

este obligatorie plangerea prealabila la atacarea unui act administrativ privind eliberarea din functie (dispozitia de primar) ?


Potrivit art.7 din Legea 554/2004 inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim printr-un act administrativ individual, trebuie sa solicite autoritatii publice emitente sau autoritatii ierarhic superioare, daca aceasta exista, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului , revocarea in tot sau in parte a acestuia.

In cazul lipsei plangerii prealabile, instanta va admite exceptia lipsei procedurii prealabile si va respinge actiunea ca inadmisibila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie suspendare functionar public tofancatalin tofancatalin In cat timp poate contesta un functionar public decizia de suspendare din functie? (vezi toată discuția)
Competenta materiala ionu roman ionu roman Litigiile privind functionari publici- litigii de munca sunt de competentza Curtii de Apel sau a tribunalului? are Tribunalul competenta exclusiva pe ... (vezi toată discuția)
Temeiul legal al termenului de contestare a sancþiunii disciplinare dispuse în cazul unui funcþionar public Laurys Laurys Buna ziua, Ma puteti ajuta cu urmatoarea informatie: care este termenul in care poate fi contestata decizia de sanctionare disciplinara aplicata prin ordin ... (vezi toată discuția)