avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cardul European de Sanatate (EHIC)
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cardul European de Sanatate (EHIC)

Buna ziua,

exista vreo baza legala conform careia, pentru a primi Cardul European de Sanatate, e necesar sa se faca dovada platii contributiilor la asigurarile de sanatate pe ultimii 5 ani? Intreb deoarece, conform art. 231 (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, "emiterea cardului european de sanatate nu poate fi refuzata de casa de asigurari de sanatate decat in situatia in care asiguratul nu face dovada platii la zi a contributiei de asigurari sociale de sanatate". De unde a aparut conditia celor 5 ani si este legal sa ti se refuze cardul daca esti la zi cu contributiile, dar nu pe ultimii 5 ani? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: galadriel , utilizator 11:00, 19 Septembrie 2010
Cardul european se emite individual pentru fiecare asigurat care îl solicită.
Pentru eliberarea cardului, solicitantul trebuie să facă dovada calității de asigurat și plata la zi pe ultimii 5 ani de la data cererii de eliberare a cardului.
În cazul în care solicitantul, pe parcursul celor 5 ani, a beneficiat de asigurare fără plata contribuției și/sau cu plata contribuției din alte surse, conform Legii nr. 95/2006 , va face dovada cu documente justificative.

Termenul de 5 ani de zile este termenul de pescriptie pentru creantele bugetare .
Am inteles, multumesc frumos. Deci baza legala exista. Si eu care ii banuiam de abuzuri... :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Card european sanatate silvia99 silvia99 am un cim cu functia de baza , 8 h /zi a o firma, platitioare la zi a tuturor impozitelor. mai am inca 2 cim-uri, cu cate 1 ora/zi, 100 lei brutul. aceste 2 ... (vezi toată discuția)
Card european de sanatate pentru student care studiaza in marea britanie mrnvladu mrnvladu Fiul meu este din toamna aceasta student in Marea Britanie. Casa de Asigurari de sanatate a refuzat sa ii elibereze cardul european de sanatate motivand ca ... (vezi toată discuția)
Card de sanatate Kalaf Kalaf Sunt un cetatean strain cu sedere permanenta in Romania, platesc asigurarile de sanatate de 15 ani, apar la CAS ca asigurat si nu am un card de sanatate ... (vezi toată discuția)