avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort - contract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort - contract de vanzare cumparare

In 2004 ne-am casatorit si avem o fetita de 4 ani. Dorind a deshide o afacere proprie si avand nevoie de o proprietate, parintii mei au trecut casa pe numele nostru, prin contract de vanzare cumparare, contra unei sume de bani fictiva, pentru a ne ajuta, chiar daca eu mai am 3 frati. Am deschis o firma si pentru a putea depune un proiect UE, am facut un contract de vanzare cumparare a casei pe firma in 2008 .
Sotia mea a plecat la lucru in strainatate si acum o luna m-am trezit ca a intentat divortul. In prezent activitatea firmei e suspendata.
In acest caz cum trebuie sa procedez, pentru a nu-i lasa pe parintii mei pe drumuri, daca va avea pretentii de la casa?
sau
Daca ea doreste sa redea inapoi casa, care sunt pasii care trebuie urmati?

Va multumesc anticipat pt raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: ContSters168480 , utilizator 00:55, 23 Septembrie 2010
1. Imobilul a fost aportat la o societate comerciala, prin urmare titularul dreptului de proprietate in prezent este societatea comericala, in care exista doi asociati cu cote de participare la capitalul social egale? ( nu stiu). Din acest punct de vedere, regulile de repartizare a bunurilor si capitalului sunt prevazute de Legea nr.31/1990, in cazul retragerii asociatului, dizolvarii urmata de lichidare etc. Le gasiti perfect descrise in Legea nr.31/1990.
2. Din acest punct de vedere, sunt multe artificii prin care ati putea, in mod legal ( dar imoral) sa faceti ca bunul sa fie inaccesibil unor eventuali pretendenti.
3. O alta solutie pe care o vad, este rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare pentru neplata pretului; ar putea fi o solutie si anularea pentru pret nesincer, dar s-ar putea sa va impiedicati de : nemo auditur propriam turpitudinem allegans...nu stiu...sunt mai multe solutii, cu actele in fatza.

Expuneti spete complicate, care nu pot fi rez. decat prin intermediul unor avocati. Acesta este sfatul meu. - un avocat

PS : Societatea, in calitate de tert achizitor, nu este de buna credinta, avand in vedere ca tot dvs figurati in calitate de asociati, prin urmare, exista posibilitatea anularii actului subsecvent.
Ultima modificare: Duminică, 19 Septembrie 2010
exit vs exit, utilizator
Dupa o casatorie de 10 ani si avem un copil de 7 anisori.
doresc sa primesc sfatul dvs si sa imi spulberati din temeri.
Nu am depus inca cererea de divort desi as dori asta din teama ca :

1- voi primi 50%din valoarea casei(construita de amandoi) –initial am cumparat o casa batranesca pe care am daramat/o
-cumpararea casei batranest (2001)250 milioane leii s/a facut astfel
-75%mi/au dat parintii mei 200 mil(adica 35%din valoarea apartamentului cu 4 camere al parintilor mei vandut anterior)banii ne/au fost dati prin act de donatie(donatie care ne/a asigurat banii de achizitionare a casei batranesti, facuta spre ambii soti ,
am prin notariat un act care a folosit tatei sa dovedeasca la servici ce a facut cu banii rezultati din vanzarea apartamentului(specifica fapul ca s/a efectuat donatia si e semnat de noi doi soti si parintii donatori)
-25%banii de la nunta 50 mil
-socrii au contribuit cu 5000 e(2005) bani pentru contructia imobilului nou(suma care nu a acoperit intreaga suma necesara pt construire

2-nu mi se ia in calcul faptul ca a avut concedii medicale nenumarate (acum somaj)- nu a ramas cu un handicap fizic-eu am castigat dublul salariului /cand a avut eu am castigat dublul salariului sotului

3-daca eu bag divort si partaj ,tot eu trebuie sa platesc expertii (pentru evaluarea imobilului nou)?-ma tem ca,dupa ce voi scade toate cheltuielile nu voi ramane nici cu o garsoniera
Sigur ca imi doresc sa raman cu tot imobilul nou- ce drum e mai profitabil-partaj sau o intelegere prin care sa ii cumpar o garsoniera?si daca tot o cumpar,cum sa procedez-care e calea legala pentru acest lucru cat sa nu am surpriza a altor pretentii ulterioare?
Ultima modificare: Duminică, 19 Septembrie 2010
ContSters168480, utilizator
Din pacate, cred ca tb. reluate premisele discutiei noastre :

1. In prima interventie pe care ati avut-o, ati spus ca parintii dvs. au incheiat un contract de vanzare-cumparare ( simulat) cu dvs. si sotia, iar pretul a fost fictiv, adica nu a existat niciodata in realitate si pe cale de consecinta nu s-a platit.
2. In a doua interventie, apar deja 2 imobile : o casa batraneasca si o casa nou construita.
3. Tot in a doua interventie, aratati niste sume de bani care au constituit pretul pe care l-ati platit pentru imobil, ceea ce presupune ca pretul nu a fost deloc fictiv.

Ca atare, tb. sa imi explicati mai clar despre ce este vb. - care imobil a fost instrainat de parinti catre dvs si sotie? a fost un pret fictiv, sau s-a platit un pret?
ce este cu casa construita?
user criss, ar fi fost bine sa deschideti alt subiect, ca se fac confuzii
cred ca niciuna din temeri nu pot sa inlatur.
din ce ati expus la pct 1, chiar asa se vede, ca veti imparti 50-50. parintii lui cum au dat aia 5000? tot pe acte pt amandoi, sau doar pt el?
la pct 2, aduceti dovezi ca ati castigat mai mult.
pct 3 pt a va partaja in instanta, trebuie sa platiti o taxa de timbru de 3% din masa partajabila, daca va intelegeti cu sotul si depuneti tranzactia la primul termen, se recupereaza si nici nu mai ajungeti sa platiti expert. daca nu va intelegeti, lucrurile se complica, cheltuielile sunt mari,dar puteti cere cheltuieli de judecata partii adverse
veti avea nevoie de avocat
oricum are dreptul si ea la firma in momentul partajului.

Alte discuții în legătură

Partaj casa primita de la parinti ContSters57747 ContSters57747 Buna ziua, Sunt casatorit de 2 ani. Parintii sotiei vor sa cumpere o casa care e aproape gata (tencuita, izolata, cu termopane puse si instalatii ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare -cumparare cu uzufruct se poate ataca? tina_cris27 tina_cris27 suntem 3 fratii si parintii mei doresc sa imi treaca mie garsoniera lor prin contract de vanzare-cumparare cu uzufruct (adica sa stea in casa lor pana la ... (vezi toată discuția)
Bună seara. se poate face vânzare cumpărare între parinti ... Leea91 Leea91 Bună seara. Se poate face vânzare cumpărare între parinti și copil, părintii sunt lucizi,tineri și vor sa ii facă act de vânzare cumpărare dar nu la ... (vezi toată discuția)