1. Dreptul de abitatie viagera trebuie respectat de partile care si-au asumat aceasta obligatie la incheierea contractului de vanzare-cumparare, in virtutea principiului relativitatii efectelor actelor juridice
2. Ca atare, un tert care nu este parte in contract, nu are nicio obligatie in raport de titularul dreptului de abitatie viagera, actul juridic fiind pentru el un inter alios acta.
3. Oricare dintre coproprietari poate instraina cota sa ideala din bun, ceea ce nu inseamna ca bunul urmeaza sa fie partajat.
4. Este foarte interesant insa ce se intampla daca unul dintre coproprietari solicita iesirea din indiviziune cu privire la bunul imobil, avand in vedere ca este posibil ca titula
Mi se pare foarte interesanta intrebarea. ( nu stiu rasp., dar ma gandesc :))
PS : o prima solutie care imi vine in minte este aceasta : avand in vedere ca titularului dr. de abitatie viagera i s-a repartizat o camera , inseamna ca intre parti a intervenit un partaj voluntar de folosinta a imobilului, intrucat coproprietarii cu cote ideale nu au o parte concreta ( in materialitate ) din bun si ca atare, nu aveau cum sa instituie un drept de abitatie viagera pe o anumita camera, in absenta unui partaj.
In acest caz, lucrurile sunt destul de simple, pentru ca bunul deja a fost partajat.
E o opinie la cald.
O rectificare : am citit din nou ipoteza exp. de dvs : daca titularul dr. de proprietate a instrainat imobilul catre cele trei persoane, iar una a decedat ( caci altfel nu stiu de unde apare mostenitorul??) atunci intr-adevar toate aceste persoane, inclusiv mostenitorul tb. sa respecte dr. de abitatie viagera, intrucat drepturile se preiau asa cum exista in patrimoniul transmitatorului, deci inclusiv cu ,,sarcini,,.