avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CE POATE FACE ???
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CE POATE FACE ???

Un ap. de 3 cam. , 3 coproprietari cu procente diferite, si un domn (cel care a vandut , cu habitatie viagera)!Primi 2 coproprietari detin procentul cel mai mare ,82,5 % din ap. prin act de vanzare-cumparare , cel de-al treilea detine 17,5% prin mostenire.Primii doi nu au alte case , al treilea da , dar isi vrea banii pe parte acum inainte ca domnul cu habitatie viagera sa decedeze si tot ii ameninta .MAI PRECIS CE POATE SA LE FACA ACUM? NU TREBUIE SA ASTEPTE SA DECEDEZE DOMNUL CU HABITATIE VIAGERA (pe tot timpul vietii asupra unei camere si acces la dependinte)???NU ATUNCI SE VINDE SI SE IMPARTE TOTUL???
Ultima modificare: Duminică, 19 Septembrie 2010
Gyna, utilizator
Cel mai recent răspuns: exit vs exit , utilizator 17:33, 19 Septembrie 2010
buna ziua.
"al treilea" isi poate vinde cota parte ce ii apartine din ap respectiv, insa cel ce va dobandi aceasta cota trebuie sa respecte dr de habitatie viagera.
Se poate instraina si cota parte indiviza din nuda proprietate.
Daca se inteleg amiabil, sa cumpere unul din cei doi majoritari. Daca nu se inteleg, e posibil sa vanda unui tert sau sa solicite iesirea din indiviziune ( partajul).
e dreptul dansului sa ii dea in judecata pe ceilalti doi coproprietari.
1. Dreptul de abitatie viagera trebuie respectat de partile care si-au asumat aceasta obligatie la incheierea contractului de vanzare-cumparare, in virtutea principiului relativitatii efectelor actelor juridice
2. Ca atare, un tert care nu este parte in contract, nu are nicio obligatie in raport de titularul dreptului de abitatie viagera, actul juridic fiind pentru el un inter alios acta.
3. Oricare dintre coproprietari poate instraina cota sa ideala din bun, ceea ce nu inseamna ca bunul urmeaza sa fie partajat.
4. Este foarte interesant insa ce se intampla daca unul dintre coproprietari solicita iesirea din indiviziune cu privire la bunul imobil, avand in vedere ca este posibil ca titula

Mi se pare foarte interesanta intrebarea. ( nu stiu rasp., dar ma gandesc :))

PS : o prima solutie care imi vine in minte este aceasta : avand in vedere ca titularului dr. de abitatie viagera i s-a repartizat o camera , inseamna ca intre parti a intervenit un partaj voluntar de folosinta a imobilului, intrucat coproprietarii cu cote ideale nu au o parte concreta ( in materialitate ) din bun si ca atare, nu aveau cum sa instituie un drept de abitatie viagera pe o anumita camera, in absenta unui partaj.

In acest caz, lucrurile sunt destul de simple, pentru ca bunul deja a fost partajat.

E o opinie la cald.

O rectificare : am citit din nou ipoteza exp. de dvs : daca titularul dr. de proprietate a instrainat imobilul catre cele trei persoane, iar una a decedat ( caci altfel nu stiu de unde apare mostenitorul??) atunci intr-adevar toate aceste persoane, inclusiv mostenitorul tb. sa respecte dr. de abitatie viagera, intrucat drepturile se preiau asa cum exista in patrimoniul transmitatorului, deci inclusiv cu ,,sarcini,,.
Ultima modificare: Duminică, 19 Septembrie 2010
exit vs exit, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate vinde jumatate de apartament? gm_ignat gm_ignat Cineva care este proprietar pe un apartament de 4 camere, poate vinde de exemplu, doar 2 camere si restul de 2 sa le dea pe contract de vanzare cumparare cu ... (vezi toată discuția)
Pot sa vand 1/2 din un apartament ? italytattoo italytattoo Buna ziua sunt unu din cei doi coproprietari .. Anul trecut am cumparat un apartament si as dori sa stiu daca pot vinde cota mea fara aprobarea al celuilalt ... (vezi toată discuția)
Co-proprietarul poate vinde sau dona ? marshanna marshanna Buna ziua. Am in coproprietate dupa o mostenire un imobil. Vreau sa intreb daca este legal ca partea mea sa o vand unui tert FARA instiintarea sau aprobarea ... (vezi toată discuția)