Buna ziua sunt unu din cei doi coproprietari .. Anul trecut am cumparat un apartament si as dori sa stiu daca pot vinde cota mea fara aprobarea al celuilalt coproprietar va multumesc si astept cat mai repede un raspuns
Articolul 634NCC Întinderea cotelor-părţi.
(1) Fiecare coproprietar este titularul exclusiv al unei cote-părţi din dreptul de proprietate şi poate dispune în mod liber de aceasta în lipsă de stipulaţie contrară. . Altfel spus fiecare coptoprietar are exclusivitatea, poate dispune în mod liber de partea sa în sensul că o poate înstrăina sau greva cu drepturi reale de garanție.
În vechiul cod exista regula unanimității, la care, fiind atât de severă , s-a renunțat prin NCC
Daca ati cumnparat pe cote parti, puteti sa va vindeti cota cui vreti, daca ati cumparat in devalmasie cu sotul/ sotia, nu puteti vinde decat dupa partaj. Odata ce se stabilieste care e cota dvs, vindeti.
da dar intrebarea este alta .. eu am cumparat apartamentu impreuna cu fosta prietena care nu am fost casatoriti sau altceva ... deci acum cum as putea afla daca pot vinde 1/2 mea sau nu ... iar apoi cine ar putea sa o cumpere ... sau pot face un imprumut si sa garantez cu partea mea de apartament ??
Buna ziua.
daca ati cumparat imobilul impreuna cu prietena dvs, sunteti amandoi coproprietari .
niciunul dintre dvs nu va putea instraina catre un tert cota sa parte din acel imobil, fara a se face iesirea din indiviziune .