avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... ARESTARE NELEGALA, DESPAGUBIRI
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

ARESTARE NELEGALA, DESPAGUBIRI

as vrea sa va cer pararea in urmatoarea problema:
pt o arestare nelegala, este obligatorie parcurgerea procedurii prevazuta de art. 504 c. pr. pen., inainte de a te a adresa la cedo sau dimpotriva, poti sa faci cerere la cedo si fara sa dai in judecata statul roman la instanta nationala?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:14, 19 Septembrie 2010
Trebuie dat in judecata statul roman.
Daca cuantumul despagubirilor va nemultumeste va puteti adresa la Curtea Europeana dupa solutionarea cailor interne de atac.

avocat Claudiu Lascoschi
pentru aceasta situatie va trebui sa parcurgeti procedura prevazuta de art. 504. Deoarece la CEDO va puteti plange doar impotriva unei hotarari definitive si irevocabile.
De fapt, depinde...daca doriti sa va plangeti impotriva hotararii prin care s-a dispus arestarea o puteti face si fara parcurgerea procedurii prevazute de 504.
eu vad problema asa: parcurgerea etapei nationale NU e o conditie pt admisibilitatea cererii la cedo, pt ca la cedo te raportezi la nelegalitatea masurii arestarii, fiind necesar, insa, sa formulezi la cedo in 6 luni de la hotararea de constatare a nelegalitatii arestarii.
pdap, daca vrei sa dai statul in judecata, o poti face in paralel. in caz de nemultumire, mergi la cedo, in 6 luni de la hotararea data in procesul pt despagubire.
eu as face direct la cedo, e mai bine sa te raportezi acolo la starea de arest nelegala, decat la nemultumirea legata de cuantumul despagubirilor.
Da, acum observ ca userul nu a precizat daca solicita despagubiri sau doreste sa se planga pentru o arestare ilegala care continua sa-si produca efectele.
In acest caz, daca masura arestarii exista partea se poate plange la CEDO dupa respingerea recursului intern.

Insa, userul pare sa vrea sa solicite daune daca face referire la art. 504 C. pr. pen.
Ar trebui sa precizeze intrucat parcurgerea cailor interne este indeplinita daca nu solicita daune.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedo si procedura arestarii FLORIN RADU FLORIN RADU am si eu o intrebare, la care nu am gasit un raspuns clar nici in carti, nici in practica CEDO, nici la cei cu care m-am consultat. daca sesizez CEDO in ... (vezi toată discuția)
Despagubiri materiale adelynna adelynna In urma unei achitari definitive,am introdus o actiune judec. pt a cere despagubiri statului roman.Imi spune si mie cineva care e procedura, stiu ca in decurs ... (vezi toată discuția)
Caz pentru cedo...lamuriti-ma va rog! ContSters124624 ContSters124624 Buna seara!Am un caz pentru care as dori un raspuns.In anul 2005 am fost arestat, am stat arestat preventiv 5 luni si 3 saptamani, dupa care tribunalul iasi ... (vezi toată discuția)