avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Decizie de pensionare necontestata in termenul legal
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Decizie de pensionare necontestata in termenul legal

Buna seara, as avea o rugaminte, daca poate sa-mi spuna cineva: Mama unei cunostinte de-a mea s-a pensionat in urma cu 3 ani, a primit decizie de pensionare dar nu a contestat-o in termenul legal. A discutat recent cu cineva si au aceeasi vechime in munca si au avut cam aceleasi venituri salariale dar persoana respectiva are pensie mai mare (diferenta destul de substantiala). Acum ar vrea sa stie ce s-ar putea face, exista un buletin de calcul pe baza caruia s-a calculat pensia si sa ceara o copie sau pur si simplu sa roage pe cei de la Casa de pensii sa reverifice inca o data sa vada daca nu este vre-o greseala, sau care ar fi modalitatea cea mai potrivita ?. Multumesc daca cineva poate sa-mi dea un sfat si va doresc o saptamana linistita, toate cele bune si tot ce va doriti. Sincere aprecieri. :luck:
Cel mai recent răspuns: Pilu , utilizator 20:28, 20 Septembrie 2010
Buna seara.Parerea unui nespecilist.Trebuie de vazut daca persoana respectiva n-a lucrat cumva in fostele grupe superioare de munca I sau II,sau in actualele grupe speciale sau deosebite.Deasemenea conteaza si ziua,luna si anul deschiderii dreptului la pensie.Daca de exemplu, a lucrat in una din grupele de mai sus mentionate si si-a deschis dreptul la pensie dupa data de 03/11/2008 poate aparea o astfel de diferenta.Daca nu,atunci se poate face o cerere de revizuire a dosarului de pensie si daca a fost greseala lor se vor plati diferentele pe 3 ani din urma(termenul general de prescriptie).Asteptati si parerea specialistilor.
Sa stiti ca toata treaba asta cu aceeasi vechime si cu aceleasi venituri este discutabila. Numai daca vedeti efectiv carnetul de munca si toate actele din dosarul de pensie puteti trage o concluzie cat de cat apropiata de adevar. Pe de alta parte, nu numai ca a trecut termenul de 45 de zile de la comunicarea deciziei, dar a trecut si termenul general de prescriptie de 3 ani.

Teoretic mama cunostintei dvs. nu mai poate sa faca nimic. Dar doriti o solutie. :)

Poate solicita buletinul de calcul si era foarte bine daca il solicita de la inceput, dar nu buletinul de calcul se contesta, ci decizia de pensie. Dupa ce primeste buletinul de calcul intitulat "date privitoare la activitatea in munca", trebuie sa compare datele din buletin cu datele din carnetul de munca si din eventualele adeverinte. Daca va constata ca anumite salarii / sporuri nu au fost valorificate, sa solicite in scris casei de pensii revizuirea dosarului. In functie de raspunsul primit, se poate adresa instantei.

Ar mai exista o solutie: obtinerea unei adeverinte de la unul dintre fostii angajatori, cu salarii sau sporuri realizate. Asta, desigur, daca a realizat si alte venituri care nu au fost inscrise in carnetul de munca. Adeverinta o depune la casa de pensii insotita de o cerere prin care solicita recalcularea drepturilor de pensie. Decizia primita o poate contesta in instanta.
Pentru un raspuns mai competent sunt necesare urmatorele elemente:Data ,luna si anul nasterii;data ,luna si anul deschiderii dreptului la pensie pentru fiecare persoana in parte si deasemenea daca persoana cu pensia mai mare a lucrat in alte conditii de munca(cele mentionate de mine in interventia anterioara).Referitor la termenul de 45 de zile,eu personal nu cred in el in totalitate(nu intru in amanunte).Ma bazez pe experienta proprie.In urma interventiilor mele la institutiile abilitate(deci,fara nici o cerere,fara instanta de judecata),s-au rezolvat doua dosare prin emiterea altor decizii dupa aproximativ un an de zile si plata diferentelor banesti.Va asigur ca nu sunt simple fabulatii,pentru ele pot produce probe oricand.O zi buna tuturor.
O scapare pentru care imi cer scuze:Mai este necesar si de stagiul total de cotizare(a nu se face confuzie cu stagiul complet de cotizare)pentru fiecare persoana in parte.Multumesc mult pentru intelegere.
Multumesc f. mult pt.sfaturi

Alte discuții în legătură

Sporuri la pensia de drept dorel13 dorel13 Am fost in pensie partial anticipata si pe ultimul cupon de pensie am 1149 lei drepturi. Incepand cu 1 iulie am iesit la pensie de drept si am pensia de 1179 ... (vezi toată discuția)
Decizie pensionare cacenschivio_GL; cacenschivio_GL; Buna Ziua!Am depus dosarul de pensie și decizia este una de respingere intrucit nu am facut dovada cu adeverinta grupa a doua de munca,cu toate ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Contestarea deciziei de pensionare scripcaru_benone scripcaru_benone As dori sa contest descizia de pensionare ( pensie la limita de varsta ) decizie emisa la data de 19.12.2008 , primita cu data de 07.01.2009 , data postei ... (vezi toată discuția)