As dori sa stiu care sunt conditiile legale in care un PFA inregistrat in Romania (de exemplu un electrician) isi poate desfasura activitatea in alte tari din Uniunea Europeana, in cazul de fata Germania. De asemenea doresc sa stiu daca este obligatoriu ca toate echipamentele folosite de persoana fizica autorizata in prestarea muncii respective sa apartina ei si nu companiei cu care colaboreaza.
În situația în care obțineți veniturile din Germania și vă păstrați rezidența din Romania adica ramâneți în Romania peste 183 de zile, adica sunteți persoană fizica impozabilă așa cum este aceasta definită la art.40 alin.1, lit.a) din Codul fiscal :
- veți fi impus pentru veniturile obținute în Germania prin aplicarea cotelor de impozit și contribuții din Romania;
- veți o declarație de impunere pana pe 25 mai anul urmator celui de realizare a venitului în Romania;
- dacă ați platit (vi s-a reținut) impozit pe venitul obținut și in Germania aveși dreptul de deducere din impozitul pe venit datorat in România impozitul platit in Germania (acesta se denumește CREDIT FISCAL)
NOTÃ:
Creditul fiscal vi se acorda daca:
- ați platit efectiv impozitul respectiv în Germaniaș
- dovediți această plată cu un document justificativ eliberat de autoritatea fiscală din Germania;
- venitul pentru care se acorda creditul fiscal este de natura celor definite la art.41 din Codul fiscal (și acela din PFA se încadreaza aici)
CONCLUZIE:
- pentru veniturile din Germania veți plăti impozit în Romania cu cotele de aici;
- dacă vi s-a reținut impozit in Germania acesta se va scădea din acela ce se va reține in Romania (în condițiile descrise de mine mai sus).
Cim in ue
ContSters305618
Lucrez intr-un stat membru UE de cateva luni. Anul trecut am avut venituri si in Romania si in UE. In statul membru platesc toate taxele si functionez ca un ... (vezi toată discuția)