avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dreptul de vizita la copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dreptul de vizita la copil

Buna ziua , as avea o rugaminte daca ati putea sa ma sfatuiti ce sa fac in urmatorul caz :
fratele meu are o fetita de 5 ani , este recunoscuta de el,numele de familie este cel al fratelui meu nu al mamicii fetitei , nu au fost niciodata casatoriti spre disperarea mamei fetitei de 5 ani . In ultima perioada nu se mai inteleg (parinticopilasului) deloc ,si fratele meu ar vrea sa o dea in judecata pt dreptul la vizita deoarece nu prea mai vrea sa il lase sa o vada pe fetita ,ia dat o singura zi din saptamana 3 ore si in rest nu vrea nici sa-l lase sa mai vorbeasca cu ea , toata acestea din cauza incapatanarii mamicii ca nu vrea sa fie cu ea (acum il santajeaza) Fratele meu ia virat lunar o anumita suma in cont pt cresterea fetei plus alte care nu pot fii demonstrate . Ce ar trebui sa facem?Sa o dea in judecata ? iar da mai mult timp decat cele 3 ore pe saptamana cu fetita ,este adevarat ca nu-i da mai mult si nici drept la o auzi la telefon? si in perioada cat timp fetita sta la el ,fratele meu are dreptul sa stea de fata cu fetita sau sa iasa cu fetita impreuna cu viitoarea lui sotie?pt ca mamica nu vrea sa accepte sa-si petreaca timpul viitoarea mea cumnata cu fetita desi si ea are o fetita tot de 5 ani si fetitele sar intelege.
Fratelui meu iar place custodie comuna dar la noi asa ceva nu se accepta din cate stiu ,problema ii ca desi are venit mult mai mare ca al mamicii nu poate sa-l demonstreze in instanta ,si pana acum a lucrat la stat si este pe preaviz ,daca este pe preaviz in curand somer il va afecta la proces ? sau la durata de vizita a copilului? oricum nu va fii obligat sa-i mai dea aceasi suma lunara ca pana acum,si poate sa ceara si retro bani pt ingrijirea copilului?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: pup_me , utilizator 14:55, 30 Septembrie 2010
poate sa ceara in instanta chiar sa-i fie incredinata min ora spre crestere si educare;
Trebuie sa-si ia un av . si daca nu-i va fi incredintata spre crestere si educare va avea un drept de vizitare ,in functie de ce va cere el;
Poate sa ia minora saptamanal la el acasa sau cel putin la 2 saptamani,-o poate lua in perioada vacantelor de sarbatori,etc.......
Numai sa ceara acest lucru in instanta;
Pensia de intretinere se va stabili in functie de venituri si n-are legatura cu dreptul de vizitare.
Pensia de intretinere se acorda de la data introducerii cererii in instanta,nu retroactiv;
Fratele dvs. poate formula o actiune in instanta prin care, ar putea/poate sa solicite incredintarea minorului pentru crestere si educare catre mama, obligarea sa la plata unei pensii de intretinere ce va fi stabilita in favoarea minorului, (daca va fi somer, va fi de 1/4 din salariul minim pe economie si va trebui platita, fie de la data introducerii cererii, fie de la data pronuntarii unei hotarari) precum si incuviintarea unui program de vizita minor.

Se poate, in principiu, solicita un program vizita minor cat mai in avantajul sau (al tatalui), iar daca instanta va aprecia ca este in interesul superior al minorului, il va incuviinta, in tot sau in parte.
Cu privire la programul de vizita minor/stabilire legaturi personale cu minorul, au fost/sunt discutii interesante in acest forum, cautati "stabilire program vizitare minor" si gasiti discutii, de exemplu:
www.avocatnet.ro/content/for...

Daca parintii vor stabili de comun acord/amiabil un program vizitare minor, ce va respecta interesul superior al minorului, instanta va putea sa il incuviinteze, fara nici o dificultate.
Dar acuma cand mama ia acordat cele cateva ore 1 data pe saptamana , si fratele meu iese in oras cu fetita lui si cu viitoarea sotie si fetita acesteia ,mama poate folosi in instanta impotriva lui lucrul acesta?sau mai bine de ce ar trebui sa se fereasca pana cand o va da in judecata ca sa nu se intoarca impotriva lui . Si nici faptul ca o suna pe fetita si ea nu vrea sa io dea la telefon cum putem folosi tot ce face mama impotriva ei in instanta?
O rugaminte am , mama fetitei spune ca o afecteza pe fata ca il vede pe taticul ei cu altcineva si vrea sa o duca saptamana viitoare la psiholog ,la cel ales de ea logic ca sa-si scoata acte probabil ca din cauza lui ii perturbata fata ,nu? cu ce il va afecta in proces pe fratele meu , momentan ia interzis sa o vada pe fata numai 1 data pe saptamana il lasa si numai in prezenta ei ii da fetita , are voie ? si cu spihologul cum se poate folosi impotriva lui pt dreptul la vizita ,multumesc anticipat
Psihologii si asistentii sociali au un rol important in determinarea interesului superior al minorului.Acestia sunt chemati, sa efectueze evaluari ale parintilor si copiilor, precum si ale relatiei parinte-copil, astfel incat, in urma acestor evaluari, psihologii pot face recomandari instantei judecatoresti.

Psihologul trebuie sa examineze cauzele initiale ale separarii copilului, pentru a determina daca acestea sunt sau nu de actualitate.

De exemplu, evaluarea clinica a parintelui si copilului, urmata de testarea psihologica pentru a determina trasaturile de personalitate si posibila psihopatologie, trebuie sa fie intensiva si in profunzime pentru ca, in functie de aceste evaluari, va avea loc o schimbare serioasa si permanenta in viata copilului si...a parintilor sai.

Aspectul prezentat de dvs. este doar un amanunt.Este impropriu spus citez:" si cu spihologul cum se poate folosi impotriva lui pt dreptul la vizita ,multumesc anticipat".

De altfel, atunci cand va intra in vigoare noul cod civil, va fi introdus un nou concept privind "autoritatea parinteasca comuna", ceea ce inseamna faptul ca ambii parinti vor exercita in comun drepturile si indatoririle in ceea ce priveste cresterea si educarea copilului.

Noul cod civil, va intra in vigoare, probabil, in anul 2011.

Edit later
Va prezint aici, o opinie "olandeza" prezentata la Conferinta "Tendinte actuale in justitie pentru copii si familie" (15-16 octombrie 2009) de Caroline Forder (Olanda), profesor, Universitatea Maastricht, „Prevederi legale cu privire la relaţiile personale şi custodie din perspectiva jurisprudenţei Curţii Europeane a Drepturilor Omului” si care, in opinia mea, ar putea fi aplicabila si in Romania desi...noul cod civil nu a intrat inca in vigoare.
Citez:"Exista un singur lucru pe care ar trebui sa vi-l spun referitor la sistemul legislativ olandez. Dispozitiile Conventiei Europene a Drepturilor Omului sunt direct aplicabile instantelor olandeze. Acest lucru este garantat de Articolele 93 si 94 din Constitutia olandeza. Curtile de justitie olandeze precum si toate instantele judecatoresti, sunt prin urmare capabile sa-si completeze legislatia pentru a fi in acord cu dispozitiile Conventiei Europene a Drepturilor Omului. De asemenea ele sunt indreptatite sa renunte la legislatia proprie atunci cand dispozitiile nationale nu sunt in conformitate cu Conventia. "

Acelasi autor, mentioneaza in aceeasi prezentare:
"Recomandarile psihologice si sociologice atrag atentia asupra faptului ca nu divortul sau separarea cauzeaza efecte psihologice negative copilului ci conflictele si certurile. In aceste cazuri, in general, se considera ca este mai bine ca un parinte sa aiba custodie iar celalalt drept de acces. "

Ultima modificare: Marți, 28 Septembrie 2010
Iuliana Cermak, Avocat

Alte discuții în legătură

Raspuns urgent, va rog alyna25 alyna25 Buna seara, Ma numesc Aly, si sunt in proces de divort cu sotul meu si nu ne intelegem asupra dreptului de vizitare al fetitei noastre de doar 1 an. Nu ... (vezi toată discuția)
Extindere program vizita minor oanapdv oanapdv Sotul meu mai are o fetitza de care a aflat la nasterea acesteia de la bunicii materni. Din lipsa dovezilor solicitate ( test ADN) sotul a fost reticient si nu ... (vezi toată discuția)
Incredintare copil de comun acord c_mircea c_mircea Sotia simtind ca are sanse mai mici la procesul pentru custodia copilului, mi-a propus sa divortam de comun acord, iar custodia copilului sa o facem tot de ... (vezi toată discuția)