avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Executare datornic la banca
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Executare datornic la banca

Buna ziua,
Am vreo obligatie legala ca SRL sa dau curs cererii scrise din partea unei banci de retinere din salariul unui angajat a unei parti pentru acoperirea unor restante+dobanzi la un credit?Mentionez ca pe adeverintele de salariat mentiunea "ma angajez sa retin..." o tai si scriu "nu ma angajez"
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Laura Petrisor , Consilier juridic 10:19, 30 Noiembrie 2007
In cazul angajatului dumneavoastra executarea silita se face prin poprire, iar SRL-ul angajator are calitatea de tert poprit, fiind astfel obligat sa retina din salariul angajatului suma datorata de acesta (conform adresei bancii) si sa o transmita creditorului.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2007
Cabinet de Avocat Larisa ªomfãlean, Avocat
In calitate de tert poprit aveti obligatia de a retine din venitul net lunar al angajatorului o cota parte care se va vira lunar in contul indicat. (conform Codului de procedura civila cota este 1/3 parte din venitul net lunar).
In temeiul art 454 alin 2 Cod p civ, in termen de 15 zile de la primirea popririi urmeaza sa consemnati sumele de bani poprite pana la incasarea integrala a debitului. In caz contrar creditorul va efectua validarea popririi, cu consecinte directe ptr SRL.
De la banca vine doar o adresa in care ni se specifica , ca respectivul angajat are restante de X lei, dobanzi la restante de Y lei si ca sa le oprim din salariu si sa le viram in cont.Dar este o adresa de la banca nu de la un executor judecatoresc sau o sentinta judecatoreasca.Daca respectivul salariat are un litigiu cu banca si ma da in judecata ca i-am oprit banii?Nu ar trebui sa fie o adresa de la un executor sau de la o instanta?

Stiu ca, Poprirea ce se trimite de catre executor, tertului poprit trebuie sa cuprinda Formularul de Poprire semnat si stampilat la care se ataseaza titlul executoriu certificat de executor pe fiecare fila/ iar debitorului i se comunica o instiintare ....Si atunci se respecta de catre tert regulile enuntate mai-sus.(conf C pr Civ)

Banuiesc ca se respecta principiile C pr civ.si in cazul in care bancile au executor bancar propriu.




Stiu sigur ca,.................... executorii bancari sunt investiti sa indeplineasca orice activitati legale in scopul realizarii voluntare sau, cand este cazul, prin executare silita a obligatiilor stabilite prin titlurile executorii ce apartin bancile. Actul indeplinit de executorul bancar, purtand stampila si semnatura acestuia, este de autoritate publica si are forta probanta prev de lege.
In consecinta....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silitã de cãtre corpul executorilor bancari iolanda15 iolanda15 Am primit o notificare cesiune de creanţă de la Corpul Executorilor Bancari al unei banci, prin care am fost informaţi că, în baza Contractului de credit ... (vezi toată discuția)
Firma recuperari creante. este legal ? adriana_25 adriana_25 In urma neplatii unor rate la o banca, o firma recuperari creante COFIDIS IFN S.A., ne-a solicitat noua, care suntem tert poprit in acest caz, sa oprim o ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu michella73 michella73 Buna ziua, in 2008 am facut o refinantare in valoare de 22500 lei, in 2010 in urma taieri salariilor cu 25% am inceput sa nu mai pot achita ratele am facut ... (vezi toată discuția)