avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... oug 58/2010
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

oug 58/2010

Buna ziua
colaborez cu o agentie de publicitate cu contract de pfa pentru activitatea de promovare. Din ce reiese din noua lege activitatea este dependenta deoarece ei imi impun programul si folosesc baza lor materiala. Contractele sunt semnate pe fiecare campanie. Eu lucrez cand exista campanii de promovare exista posibilitatea ca intr-o luna sa am 1-2 campanii sau luni in care nu am nimic de lucru., Cand am depus la CAS declaratia pt luna iulie mi s-a spus ca activitatea mea nu este ocazionala ci lunara. Mi s-a spus ca ocazional inseamna o data pe an!!!! Ceea ce vreau eu sa intreb este daca activitatea pe care o desfasor eu este cu caracter regulat sa nu si in aceste conditii cine trebuie sa declare si sa plateasca taxele la cas cass si sopmaj eu sau platitorul de venit? Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 20:17, 21 Septembrie 2010
fata de luna iulie si og 58, recent a aparut og 82/2010 care modifica og 58 radical.
Astfel, analiza muncii dependente vs. independente se face functie de aceste criterii :
2.1. Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.”

In acest caz, inseamna ca platitorul de venit retine si vireaza impozitul 16% plus toate contributiile (sanatate, pensii, somaj) atat pentru pfa cat si pt platitorul de venit?
Din cate am inteles eu tot platitorul de venit le si declara.
Va rog, daca aveti cunostinta, sa ne dati un raspuns. Eu deja nu mai stiu ce sa mai cred.
Va multumesc!
dupa toata aceasta " schimbarea a schimbarii " am ramas cu urmatoarele :
1. pfa - atat in sistem real cat si la norma de venit - e ca si cum og 58 n-ar exista .
2. DDA si conventii civile - daca nu pot fi recalificate si veniturile sunt , in cazul DDA conform legii speciale si in cazul contractelor civile - au caracter sporadic, se platesc taxe sociale asupra venitului de catre platitorul de venituri .
Platitorii de venit au obligatia de a depune, lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile de natura profesionala, cate o declaratie privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala. Declaratiile se depun la casele teritoriale de pensii, respectiv la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene in a caror raza teritoriala isi are sediul platitorul de venit iar modelul lor este cel din Ordin MMFPS 1294/10.09.2010.
Exceptii
1 : daca un pensionar are venit profesional, atunci nu mai este obligat sa plateasca contributii individuale
2.daca un salariat are si venit din DDA, ocazional, nu plateste contributii individuale
Am mai retinut ca plata se va face in conturi distincte , deci nu in cont unic.

Imi doresc sa nu fi incurcat ceva :) ; personal am avut dificultati in a intelege rostul og 58, apoi og 82 .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medic nefrolog/contract de prestari servicii luciamanta luciamanta Buna seara. Imi puteti spune, va rog frumos, un medic nefrolog poate incheia un contract de prestari servicii cu o unitate de dializa privata daca respectivul ... (vezi toată discuția)
Pfa activitate dependenta MISKA5 MISKA5 Buna dimineata. OUG 82 art.I punct 2.1 spune:Orice activitate poate fi reconsiderata dependenta daca indeplineste cel putin unul din urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Oug 58/2010 kryket kryket Buna ziua, am o mare dilema de la aparitia ordonantei 58/2010 cu modificarile si completariile ulterioare, intrebarea mea este: daca o activitate este ... (vezi toată discuția)