avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... un sfat ,va rog
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

un sfat ,va rog

Buna ziua,

Am o societate unde sunt administrator,am un asociat, avem parti sociale 50%-50%,am o problema.Am devenit administrator pentru ca "asociatul"pe care il cunosc de 20 ani,a spus ca el nu o sa aibe timp sa umble pentru diferite lucrutri,tin sa precizez ca nu stiu nimic despre cum se intretine o societate dar....am vazut ca el completeaza facturi fara sa se consulte cu mine,a facut doua semnaturi in fals cu numele meu,am vz ca este trecuta o masina pe societate care in realitate a fost a lui apoi a vandut-o,cum...nu stiu,am mai aflat de 2 pc-uri....multe facuturi de care eu nu aveam habar.Sfatuiti-ma ce sa fac?ma ameninta ca eu ca administrator voi plati pentru toate ce a facut el,ca ma da el in judecata ca nu am depus decl.la timp,am mesajele pe telefon.Eu am copii de crescut si sunt satula de amenintarile lui.As vrea sa se controleze toate actele sa stiu ce nu este in regula si pe el sa il pun acolo unde isi merita locul.Cum e mai bine sa procedez,legal.
Cel mai recent răspuns: cristinan44 , utilizator 16:21, 30 Septembrie 2010
Mentionez ca nu sunt depuse declaratiile pe anul acesta,nu este platit imp.forfetar,amenzile banuiesc ca se vor ridica la peste 1000lei?cam astea sunt
Pana la urma din cati avocati sunt pe acest forum,nu m-a lamurit nimeni concret ce pot face sa scap de aceasta firma si de acest asociat.Mentionez ca nu ii pot cesiona partile mele sociale pentru ca el nu mai are dreptul de a fi administrator,probabil avand ceva antecedente de la firmele lui anterioare.
Art. 224 din Legea nr. 31/1990 dispune că societatea cu răspundere limitată se dizolvă dacă datorită falimentului, incapacităţii, excluderii, retragerii sau decesului unuia dintre asociaţi, numărul asociaţilor s-a redus la unul singur. Nu stiu ce ati stabilit in hotararea AGA de dizolvare ca temei, dar cred ca puteati invoca retragerea ca si asociat. Daca asa ati facut, e un prim pas bun. de la data inregistrarii hotararii in cauza la ORC retragerea este efectiva si in consecinta nu mai raspundeti pentru actele si faptele de administrare ale celuilat asociat.
Retragerea din asociatie reprezinta iesirea voluntara a unui asociat din societate, cu efectul incetarii calitatii de asociat a acestuia. Retragerea poate fi conventionala sau judiciara, dupa cum se realizeaza acordul celorlalti asociati. Daca nu se realizeaza, asociatul este obligat sa se adreseze cu o cerere de retragere tribunalului, pentru motive temeinice, spre exemplu in cazurile prevazute in actul constitutiv, acordul celorlalti asociati. Daca prin actul constitutiv nu s-au prevazut cazurile de retragere a unui asociat, retragerea poate avea loc cu acordul celorlalti asociati. Asociatul care doreste sa se retraga trebuie sa adreseze societatii o cerere in acest sens, care trebuie aprobata de toti ceilalti asociati, in mod normal, printr-o hotarare a Adunarii Generale.
Calea judiciara presupune ca prin hotararea tribunalului, in cazul in care nu exista prevederi in actul constitutiv cu privire la retragere sau cand nu se realizeaza acordul unanim al celorlalti asociati, asociatul se poate retrage din "motive temeinice". Motivele trebuie apreciate de tribunal. Acestea pot fi de natura personala sau motive obiective ce tin de neintelegeri in conducerea societatii. In cazul unei societati constituite numai din doi asociati, retragerea unuia dintre asociati conduce la dizolvarea acesteia. Daca asociatul ramas hotaraste continuarea existentei societatii sub forma unui SRL cu asociat unic, retragerea unui asociat nu are ca efect dizolvarea .

Ultima modificare: Joi, 30 Septembrie 2010
cristinan44, utilizator
Sper sa va ajute cele precizate de mine.
Ultima modificare: Joi, 30 Septembrie 2010
cristinan44, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dizolvare firma andreeababy andreeababy Buna ziua, Am infiintat o firma cu alte doua persoane. Eu in acesta firma sunt administrator si asociat cu 10 %. O alta persoana este asociat si administrator ... (vezi toată discuția)
Cum ies dintr-o societate comerciala daca asociatul meu nu vrea? cioceanu mona cioceanu mona am o societate comerciala cu raspundere limitata. cu 2 asociati cu drepturi depline si amandoi administratori. si cu procent de 50% -50%. cum pot face sa ies ... (vezi toată discuția)
Demisie din functia de administrator ghitta ghitta Sunt aministrator(cu drepturi depline) si asociat la o societate.Din pacate nu ne intelegem prea bine cu asociatul,fapt pentru care am propus de mai multe ori ... (vezi toată discuția)