avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carte de munca pe alta firma
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carte de munca pe alta firma

Buna ziua!

Lucrez la o firma de telefonie mobila incepand de anul trecut. Mi s-a intocmit carte de munca, mi s-au facut 3 prelungiri de contract pe parcursul unui an. Din cate stiu eu, dupa 3 prelungiri, a 4-a obligatoriu trebuie facuta pe nedeterminat. Ideea e ca atunci cand mi-a expirat si a 3-a prelungire si trebuiau sa-mi faca pe nedeterminat, am avut o mare surpriza: mi-au facut contract pe o alta firma, al carui asociat este tot cel care are si firma de telefonie. Practic, eu lucrez tot la firma de telefonie mobila, desi pe cartea de munca figurez ca lucrez la alta. Tin sa mentionez ca firma pe care mi s-a facut alt contract se afla chiar langa firma de telefonie la care lucrez, separandu-le numai un perete, existand si o un punct de legatura intre cele 2. Prin urmare, chiar daca as depunde o plangere ca sa demonstrez ca lucrez la o alta firma decat cea mentionata pe cartea de munca, nu am cum sa fac acest lucru datorita apropierii dintre cele 2 locatii. Rugamintea mea este urmatoarea: cui trebuie sa ma adresez, cum as putea demonstra ceea ce sustin si ce sanctiuni i s-ar putea aplica firmei la care lucrez (in consecinta asociatului sau administratorului care detine cele 2 firme)?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ramy2u , utilizator 12:06, 24 Septembrie 2010
Contractul de munca intrev dvs. si firma 2 a fost semnat de dvs.?
da, a fost semnat de mine. Practic am semnat pentru inchiderea contractului pe firma 1 si am semnat ptr firma 2. Dar ceea ce ma deranjeaza e ca daca tot m-au pus sa lucrez in continuare pt firma 1, atunci trebuiau sa-mi fi prelungit contractul pe nedeterminat pe aceeasi firma.
1. Pe al doilea CIM este acelasi post (functie)?
2. Nu ar trebui sa va deranjeze acest lucru. In caz ca faceti sesizare la ITM angajatorul va primi (in cel mai rau caz) o sanctiune contraventionala iar dvs. veti fi concediat legal, prin desfiintarea locului de munca.
3. CIM pe perioada nedeterminata nu sunt o garantie ca iti pastrezi locul de munca asa ca macar sa va faca mai multe CIM pe perioada determinata.
Daca dvs. ati semnat cu manuta dvs., si in cunostiinta de cauza (adica stiati limpede ce semnati), si liber (nu v-au imbatat, nu v-au fortat mana sa semneze) nu vad sa fie vinovate nici firmele, nici patronul lor, de nimic.

Din afara, situatia e clara: dvs. ati avut trei contracte determinate cu firma 1, fiindca ati vrut asta.
Acum aveti un nou contract determinat cu firma 2 care (din punct de vedere al relatiei de munca) nu are nicio legatura cu firma 1 (faptul ca au acelasi patron si/sau sediu nu este o problema de munca, de altfel nici nu este o problema: orice persoana poate fi parte in cate societati comerciale doreste, iar intr-un spatiu pot functiona legal mai multe societati comerciale).
Nu confundati un asociat / patron / director cu firmele lui: juridic, sunt persoane diferite ca si dvs. de mine.

Dvs. ati intrat in aceste contracte de bunavoie, cunoscandu-le continutul, si stiind ca sunt contracte limitate.

Va inteleg frustrarea, si faptul ca dvs. asteptati sa aveti un contract nelimitat (de fapt asteptati, cred eu, ca legea sa "forteze mana" patronului sa va treaca la nedeterminat), iar acum sunteti nemultumit ca patronul a gasit o "portita".
Din pacate, cata vreme dvs. ati fost de acord, portita asta este perfect legala.
Firma 1, la expirarea ultimului contract determinat pe care dvs. il semnaserati in cunostiinta de cauza, nu a mai dorit prelungirea (eventualitate acceptata de dvs. prin semnarea ultimului contract determinat, despre care stiati ca se termina la data de ..., si in privinta caruia nu aveati nicio garantie ca se va prelungi).
Firma 2 (care juridic nu are nicio legatura cu firma 1) v-a oferit un contract determinat, pe care dvs. l-ati ... acceptat.
Asta-i tot.

ps Parere aiurea: caracterul limitat sau nelimitat al contractului dvs. poate face obiectul;unei negocieri la terminarea actualului contract (intrucat contractul nu se poate prelungi fara vointa dvs.)

pps Intrevad ca problema asta cu contracte limitate se poate prelungi la nesfarsit, si dupa ce va expira urmatoarea serie de 3 contracte limitate la firma 2. Ar urma intoarcerea la firma 1, tot pe determinat.
Numai ca nimeni nu poate fi obligat sa intre sau sa ramana intr-un contract de munca impotriva vointei sale.

ppps Se poate discuta in cazul dvs., daca exista motivele strict enumerate de lege ca firma 1 sau 2 sa incheie contracte determinate, care sunt exceptional permise in anumite imprejurari.
Asta insa se analizeaza izolat, pentru fiecare firma, si nu "per toate firmele domnului X".
Si as crede ca, cel putin scriptic, motivele exista.
Si daca nu ar exista, tot nu schimba cu nimic situatia dvs. si contractul semnat deja.

pppps: In cel fel "ati fost pus sa lucrati" tot pentru firma 1?

Bafta la negociere.

Ultima modificare: Marți, 21 Septembrie 2010
smeagull, utilizator

Firma 2 (care juridic nu are nicio legatura cu firma 1) v-a oferit un contract determinat, pe care dvs. l-ati ... acceptat.
Asta-i tot.


Intr-adevar, dar firma 2 nu-si respecta clauza prevazuta in contract, si anume de a lucra pe firma 2. Mi se pare absolut normal si legal ca, incheind un contract pe firma "2" sa lucrez tot la firma "2", si ilegal ca incheind un contract pe firma "2" sa lucrez la firma "1".
Ceea ce vreau sa spun e ca nu ma deranjeaza faptul ca mi s-a prelungit tot pe determinat si pe alta firma, cat ma deranjeaza faptul ca eu practic lucrez tot la firma 1, desi teoretic eu am semnat contract pe firma 2. Doresc sa fie respectate conditiile contractuale. ATAT!



pppps: In cel fel "ati fost pus sa lucrati" tot pentru firma 1?

Pe firma 1 am acelasi post ca si pe firma 2. La firma 1 totul a fost legal.

Multumesc pentru inteleger!

Alte discuții în legătură

Urgent !! contract individual de munca Marbrax Marbrax Am si eu o problema Am un contract de munca pe perioada determinata ( 4 luni ) inregistrat la ITM ( am un exemplar ), dupa terminarea contractului patronul ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre contract determinat si nedeterminat ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua.Vreau sa va intreb si eu care este diferenta dintre un contract de munca determinat si unul nedeterminat.Va pun acesta intrebare ptr. ca sint angajat ... (vezi toată discuția)
Un patron poate sa inchida cartea de munca fara semnatura mea pe cerere primax primax lucrez la o societate de constructi din aprilie 2011 in noiembrie 2011 contractul a fost inchis fara ca eu sa stiu cand am cerut explicati mi sa spus ca ... (vezi toată discuția)