Lucrez la o firma de telefonie mobila incepand de anul trecut. Mi s-a intocmit carte de munca, mi s-au facut 3 prelungiri de contract pe parcursul unui an. Din cate stiu eu, dupa 3 prelungiri, a 4-a obligatoriu trebuie facuta pe nedeterminat. Ideea e ca atunci cand mi-a expirat si a 3-a prelungire si trebuiau sa-mi faca pe nedeterminat, am avut o mare surpriza: mi-au facut contract pe o alta firma, al carui asociat este tot cel care are si firma de telefonie. Practic, eu lucrez tot la firma de telefonie mobila, desi pe cartea de munca figurez ca lucrez la alta. Tin sa mentionez ca firma pe care mi s-a facut alt contract se afla chiar langa firma de telefonie la care lucrez, separandu-le numai un perete, existand si o un punct de legatura intre cele 2. Prin urmare, chiar daca as depunde o plangere ca sa demonstrez ca lucrez la o alta firma decat cea mentionata pe cartea de munca, nu am cum sa fac acest lucru datorita apropierii dintre cele 2 locatii. Rugamintea mea este urmatoarea: cui trebuie sa ma adresez, cum as putea demonstra ceea ce sustin si ce sanctiuni i s-ar putea aplica firmei la care lucrez (in consecinta asociatului sau administratorului care detine cele 2 firme)?
Aha.
Pai haideti sa vedem:
1. Ce elemente indica faptul ca dvs. lucrati tot pentru firma 1?
Ce elemente ne spun ca nu lucrati pentru firma cu care aveti contract (elemente care sa constituie dovezi, nu vorbe...)
(vreau sa stiu altceva decat ca aveti acealsi post / functie, deoarece postul nu ne indica pentru cine lucrati efectiv, ci ce activitate prestati. O farmacista ramane farmacista in contract si in cartea de munca indiferent de farmacia la care lucreaza, si asta nu inseamna ca lucreaza vesnic pentru primul care a anagajat-o ca farmacista)
2. Ce sediu au cele doua firme (sediul angajataorului, asa cum apare in contractele dvs., 1 si 2)
Firmele au acelasi sediu, iar cu dovezile e mai greu..
- nu stiu daca faptul ca lucrez intr-o locatie de pe firma 1 este o dovada, numai ca, asa cum am spus mai sus, cele 2 locatii sunt apropiate;
- apoi faptul ca prestez alte servicii: spre exemplu pe firma 1 se vand accesorii, telefoane si servicii, pe cand la firma 2 se vand doar telefoane la liber si accesorii, fara servicii;
- la firma 1 este un program diferit fata de cel de la firma 2;
- faptul ca inca port uniforma pe care este inscriptionata numele firmei 1;
- faptul ca, pe firma 1 inca completez, intr-un tabel, realizari periodice efectuate pe firma 1...iar aceste tabele, pe firma 2, nici nu exista;
- seara trimit borderouri cu numele firmei 1 si in care sunt obligata sa inscriptionez, la sfarsit, numele agentului, respectiv al meu.
- apoi, semnaturile mele de pe facturi, borderou (care ulterior sunt trimise catre sediu) pot constitui o alta dovada...
Calea juridica de "sanctionare" a ceea ce se intampla este ca dvs. sa nu mai executati acele sarcini de serviciu care depasesc cadrul contractului existent.
Asta ar insemna:
- sa nu lucrati decat la "locul muncii" astfel cum este individualizat in contractul de munca 2.
- sa lucrati in programul definit de contractul 2
- sa executati doar sarcinile de serviciu din fisa postului de la firma 2. (de obicei fisa postului are prevederi care fac referire la "angajator", care e firma 2, nu 1, ceea ce v-ar indreptati sa refuzati executarea a ceea ce nu are legattura cu angajatorul.)
etc.
Previzibil, asta il va enerva pe patron. Strict juridic, nu are ce sa va faca, cata vreme executati intocmai contractul existent. Greu de crezut ca se poate vorbi de o sanctiune disciplinara pentru dvs. daca refuzati ceea ce depaseste contractul actual.
Asta nu inseamna insa ca nu se poate incerca fie sanctionarea disciplinara abuziva, fie concedierea pentru alte motive.