Ati dat foarte putine date. In privinta pensiei de urmas, stagiul realizat nu conteaza. In primul rand, mama dvs. are dreptul la pensie de urmas daca tatal dvs. era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
In functie de cauza decesului, poate fi aplicabil art. 68, alin. (2) din Legea nr. 19/2000 sau art. 69 din acelasi act normativ. Va rog sa le cititi mai jos. ART. 68
..........................................
(2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de varsta şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).
ART. 69
Soţul supravieţuitor care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 67 şi la art. 68 alin. (1) beneficiază de pensie de urmaş pe o perioada de 6 luni de la data decesului, dacă în aceasta perioada nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o pătrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3).
Ajutor urmas
anemary29
tatal meu care a fost salariat timp de 30 de ani a decedat anul trecut la varsta de 53ani-cancer pulmonar-.vreau sa stiu daca mama mea care nu este pensionara ... (vezi toată discuția)