avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... (re)intabulare drept de proprietate apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

(re)intabulare drept de proprietate apartament

buna ziua! apelez la ajutorul dvs. intrucat trec printr-o situatie care mie mi se pare ciudata. pe scurt, prin sentinta definitiva si irevocabila de divort din 2008, prin tranzactia incheiata de comun acord, am dobandit proprietatea deplina asupra unui apartament. in 2006, atunci cand apartamentul a fost cumparat, s-au facut toate formalitatile, inclusiv intabularea dreptului de proprietate pe numele amandorura, care s-a taxat cu o suma deloc neglijabila...
astazi, prezentandu-ma la oficiul de cadastru pentru a inregistra dreptul de proprietate numai pe numele meu (conform tranzactiei), am avut surpriza sa mi se solicite din nou taxa de intabulare, calculata la valoarea care va reiesi din certificatul fiscal de rol pe care mi-au cerut sa il aduc de la adm. financiara. ceea ce nu mi se pare normal si corect. am mai platit o data taxa de intabulare! ce parere aveti? e corect ce zic cei de la oficiul de cadastru Bucuresti? ce ma sfatuiti sa fac? mentionez ca cererea de radiere a dreptului de proprietate a fostului si de inscriere numai pe numele meu mi-a fost respinsa cu referat de completare...
multumesc anticipat pentru sfaturile dvs.!
Cel mai recent răspuns: Carmen_A , utilizator 15:42, 21 Septembrie 2010
taxa de intabulare se plateste ori de cate ori se schimba proprietarul imobilului a carui intabulare se cere. era interesant sa precizati cum au motivat cei de la biroul de carte funciara respingerea cererii dvs de radiere.
buna ziua.
ati platit in 2006 cand ati devenit proprietari dvs si fostul sot.
ulterior prin actul de partaj imobilul v-a revenit in deplina proprietate si posesie.
acum trebuie sa platiti tarif ANCPI in cuantum de 0,15% din valoarea care v-a rezulta din certificatul de atestare fiscala.
athe a scris:

taxa de intabulare se plateste ori de cate ori se schimba proprietarul imobilului a carui intabulare se cere. era interesant sa precizati cum au motivat cei de la biroul de carte funciara respingerea cererii dvs de radiere.

poate nu m-am exprimat eu bine "respins". mi-au dat referat, "nota de completare" si, cerand informatii suplimentare mi s-a cerut sa aduc acel certificat fiscal.
eu nu o vad ca o schimbare de proprietar: si acum sunt proprietar, numai ca raman proprietar cu drepturi depline. mie tot mi se pare o dubla taxare...
poate doar sa ma taxeze acum la jumatate din valoarea apartamentului, pentru partea fostului...
multumesc frumos pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Licitatie apartament pr1272 pr1272 Am cumparat de la banca prin licitatie un apartament. Am fost la taxe si impozite de am deschis rol si am platit impzitul. Dupa care trebuie sa merg la cartea ... (vezi toată discuția)
Un imobil (retrocedat) poate fi intabulat daca proprietarul nu are rol fiscal pentru fiecare apartament in parte? Marta Tot Marta Tot Un imobil retrocedat, cu 10 apartamente locuite de fosti cumparatori pe L 112, poate fi intabulat fara ca proprietarul sa aiba rol fiscal ( la Administratia ... (vezi toată discuția)
Notare antecontract in cartea funciara Adrian_Gorj Adrian_Gorj Am auzit in trecere la 2 avocate ( o discutie mai aprinsa) cum ca notarii dupa ce se incheie un antecontract, au obligatia de-al nota in Cartea funciara in ... (vezi toată discuția)