avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... sotul meu a fost garant pentru creditele fostei ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

sotul meu a fost garant pentru creditele fostei noastre firme si acum e bun e de plata

Buna ziua,
acum 4 ani sotul meu a deschis o firma,srl, in parteneriat cu inca o persoana.La momentul respectiv firma a mers bine inregistrand profit. Dupa un an si ceva au avut nevoie de contractarea unor credite pentru investitii, sotul meu fiind girant iar cealalta persoana cel care a contractat creditele in numele firmei.Din 2007 sotul meu s-a retras din firma semnand actele la Registrul Comertului precum ca se retrage si renunta la orice beneficiu sau pierdere legata de acea firma.
Abia acum in 2010 am primit notificari (somatie)de la banci in care i s-a comunicat faptul ca firma inregistreaza datorii constand in rate si dobanzi neachitate inca din 2007 si ca, fiind girant, va trebui sa se prezinte la banca pt achitarea lor.
Intrebarea mea este ce se poate intampla cu sotul meu dc singurul reprezentant legal al firmei nu plateste, acesta inregistrand datorii foarte mari?
Poate fii chemat in judecata pt plata acestor datorii chiar daca el nu mai are legatura cu aceasta firma dpdv legal?
Sau dupa ce banca va executa silit reprezentantul legal al firmei si nu-si va recupera debitul atunci va apela la girant?
Mentionez faptul ca sotul meu lucreaza in strainatate de un an si jumate si nu avem bunuri pe numele nostru.
Va rog frumos dc puteti sa ma lamuriti si pe mine in aceasta problema si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 15:35, 21 Septembrie 2010
Prin titlul topicului v-ati raspuns singura la subiect.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faca sotul dvs. este acela de a se prezenta la banca respectiva si a lua cunostinta de contractul de imprumut cu toate clauzele din el, inclusiv cele referitoare la obligatiile de plata ale girantului. Ca principiu insa, girantul este un garant al debitorului si poate fi executat silit de catre banca pentru recuperarea creantei. Clauzele contractuale acceptate implicit de sotul dvs. prin semnarea contractului, pot sa prevada si modul si ordinea de executare. In situatia in care se prevede explicit ca girantul va fi executat in acelasi timp cu debitorul principal, atunci este greu sa mai faca altceva. Daca insa acest lucru nu se prevede explicit, poate sa incerce o contestatie la executare in instanta, in care sa invoce si sa solicite bancii, mai intai proba executarii silite a debitorului principal. Abia in urma probei imposibilitatii executarii acestuia sau a neindestularii bancii din aceasta executare sa fie admisa executarea sa silita. De cele mai multe ori insa, in contractele incheiate cu clientii, bancile prevad in mod explicit raspunderea solidara a girantului si implicit posibilitatea executarii concomitente a acestuia cu debitorul. Oricum, cea mai gresita atitudine este cea a pasivitatii. Deci va recomand sa actionati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita Lorena_Teo Lorena_Teo Buna ziua. Am o intrebare. Cumnatul meu a cumparat acum 2 ani un laptop de la o firma si i-au stat ca giranti sotul meu si soacra mea. Insa cumnatul meu nici ... (vezi toată discuția)
Girant la ananghie amalasunda amalasunda Va salut! Un bun prieten si-a girat in 2005 fosta sotie care a luat un credit de nevoi personale de la o banca. Garantia, conform contractului \"inseamna ... (vezi toată discuția)
Credit de nevoi cu ipoteca vianora vianora AM luat un credit de nevoi cu ipoteca .Ipoteca a fos pusa pe unul din apartamentele mamei mele( ea fiind garant) in caz de neplata creditului din moive de ... (vezi toată discuția)