De cand am incercat la INM, totul mi se pare confuz, caut sensuri pentru fiecare termen si dezbin fiecare alineat in silabe pentru a-l intelege, asa ca pregatirea mea pentru admitere in BAROU 2010 merge tare greu.
Din acest motiv sper ca ma puteti ajuta in a intelege si delimita termenii: A PLEDA si A PUNE CONCLUZII. L 51/ 95 prevede unele situatii precum: -art. 12, al. 3: Av. strain nu poate pune concluzii orale sau scrise...; -art. 19, al. 4: Av. fosti jud nu pot pune concluzii la instantele une au funct...;
Mai mult de atat, am inceput sa incurc notiuni care credeam ca sunt clare pana acum. Daca ma poate cineva corecta: Asistenta juridica este dreptul de a fi asistat de un av/ cons. j. in fata instantei respectiv a org. de u.p. (in aces caz av poate pleda? ). Reprezentarea juridica este dr de a fi reprezentat in instanta de un av., ceea ce poate implica absenta celui ce ste reprezentat din instanta (cu exceptiile prev de lege). Consilierea juridica sunt indrumari date de profesionisti, care trebuie sa fie licentiati in dr, nu obl. av.. Si o ultima intrebare, atunci cand legea prevede ca nu poate pune concluzii/ pleda.... inseamna ca nu poate reprezentat, nu ca nu poate fi asistat!?
Sper ca nu am deranjat cu intrebari prea simpliste sau stupide.
"Da mihi factum dabo tibi ius". Asta vine "ad cazum" pentru ca inseamna ca un avocat stagiar, tanar sau uno strain, sau un consilier juridic sau o persoana pe sine poate sa se duca la instanta cu factele si dovezile de alticineva sau proprie si judecator trebuie sa iudece. Nu neaparat este obligat sa se puna conclusiile ca sa administrese iustitia. Asa cred eu este organizat procesul civil ci nu numai in Romania. In drept comparat in Anglia cred ca au un sistem asemanator in drept penal, ca sa nu se implice avocatul instructor in fasa orala. Dar in drept spaniol nu are niciun punct de similitudine. Acolo se representa prin procurator ori civil ori penal, si avocatul, stagiar sau nu, toti sunt cu drepturi egale, este obligat se faca concluziile, fara sa aiba un grad diferent de status cu cei mai experimentate. "Dura lex, sed lex". Si cer scuze pentru latinism, dar tot devine din Drept Roman strins de Justiniano.
Stagiatura
Elena Anghelescu
As vrea sa aflu parerea dvs. apropo de "pozitia" avocatului stagiar raportat la prevederile art. 22 din Lg. 51/1995.
O sa-l citez eu aici ca sa stim despre ce ... (vezi toată discuția)