Buna ziua,
IN prezent sunt in c crestere copil, am dat firma in judecata pt ca a refuzat sa imi plateasca 45 zile co incapacitate temporara de munca si 126 zile prenatal, am obtinut banii abia dupa proces dar in acelasi timp relatiile cu angajatorul s-au distrus. A refuzat sa imi elibereze adeverintele necesare pt obtinerea indemnizatiei si a trebuit sa ii dau in judecata pe "obligatia de a face" abia dupa primirea citatiei mi-au dat actele,as mai avea nevoie acum de fisa fiscala si de o adeverinta de venit pt banca dar din nou refuza sa imi dea. Ce sa fac, nu imi mai permit din nou avocat?
Ce ma ingrijoreaza cel mai mult e ca am semnat cu ei un condract de scolarizare in suma de 10000 euro, cursurile tot de firma sunt organizate (firma a infiintat o scoala adhoc dar inregistrata cu acte si o asociatie), cursul cuprinde 3 module, eu am absolvit 1 modul, la al doilea am urmat cursurile si cand i-am anuntat ca sunt gravida mi-au suspendat finantarea. Daca eu imi dau demisia cand voi dori sa renunt la indemnizatie, ei au dreptul sa imi ceara sa restitui contravaloarea cursului? Deja au dat in judecata cateva colege care au demisionat si au plecat la firme concurente??? Ce trebuie sa fac eu ca sa ies cu bine din situatia asta.
PS - au fost angajate zeci de persoane care au fost inscrize la acest curs si dupa maxim 6 luni, erau fortate sa demisioneze
-in contract de scolarizare se prevede obligatia angajatului de a ramane 5 ani de la absolvirea cursului in firma
Cum pot face eu ca sa scap de ei, sau daca nu se poate sa plec de la ei va rog sa imi spuneti cum sa procedez ca sa nu imi impute cursul???:(
Daca ati semnat contractu si v-ati obligat sa prestati activitate pentru firma 5 ani, sub sanctiunea rambursarii taxelor de scolarizare, atunci trebuie respectat contractul ... cum se spune "contractul este legea partilor" :(
Totusi cum as putea primi adeverinata de venit si fisa fiscala? Colega mea i-a intrebat daca vor sa ma primeasca inapoi la munca si ei au zis ca nu. Eu am fost mutata cu pl in alt oras, pl s-a inchis, iar in orasul unde am lucrat inainte colega a intrat in cic si au angajat alta persoana. Ce pasi trebuie sa fac eu cand voi dori sa incep munca, astfel incat sa fiu acoperita legal?
Inteleg din cele scrise de dumneavoastra, ca fima a intrerupt finantarea cursului. Va intreb daca la momentul intreruperii finantarii acest lucru vi s-a adus la cunostinta printr-un inscris gen: dat fiind starea dumenavoastra de incapacitate temporara de a aputea participa la cursuri, SC..........., va comunica faptul ca incepand cu data de,,,,,,,,urmare a imposibilitatii dumneavoastra de a participa la cursuri, societatea va intrerupe finantarea temporara pentru cursul in desafsurare.............etc.,
Nu prea au de ce sa va impute costul cursului, deoarece dumneavoastra nu ati renuntat la curs, si nici nu ati demisionat. Inteleg ca si in prezent sunteti angajata a societatii. Daca demisionati, intr-adevar societatea ar putea obtine, prin actiune in instanta, recuperarea costului cursului in tot sau in partial, in functie de notificarea de catre societate a dumneavoastra, asa cum am mentionat mai sus.
Conform Codului Muncii
"TITLUL VI - Formarea profesională
CAPITOLUL 1 - Dispoziţii generale
Art. 188. [obiectivele formării profesionale]
(1) Formarea profesională a salariaţilor are următoarele obiective principale:
a) adaptarea salariatului la cerinţele postului sau ale locului de muncă;
b) obţinerea unei calificări profesionale;
c) actualizarea cunoştinţelor şi deprinderilor specifice postului şi locului de muncă şi perfecţionarea pregătirii profesionale pentru ocupaţia de bază;
d) reconversia profesională determinată de restructurări socioeconomice;
dobândirea unor cunoştinţe avansate, a unor metode şi procedee moderne, necesare pentru realizarea activităţilor profesionale;
e) prevenirea riscului şomajului;
f) promovarea în muncă şi dezvoltarea carierei profesionale.
(2) Formarea profesională şi evaluarea cunoştinţelor se fac pe baza standardelor ocupaţionale.
Art. 189. [tipologia formării profesionale]
Formarea profesională a salariaţilor se poate realiza prin următoarele forme:
a) participarea la cursuri organizate de către angajator sau de către furnizorii de servicii de formare profesională din ţară sau din străinătate;
b) stagii de adaptare profesională la cerinţele postului şi ale locului de muncă;
c) stagii de practică şi specializare în ţară şi în străinătate;
d) ucenicie organizată la locul de muncă;
e) formare individualizată;
f) alte forme de pregătire convenite între angajator şi salariat.
Art. 193. [reglementarea activităţii de formare profesională]
(1) Participarea la formare profesională poate avea loc la iniţiativa angajatorului sau la iniţiativa salariatului.
(2) Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă.
Art. 194. [cheltuielile cu formarea profesională şi drepturile salariatului]
(1) În cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este iniţiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.
(2) În cazul în care, în condiţiile prevăzute la alin. (1), participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională presupune scoaterea parţială din activitate, salariatul participant va beneficia de drepturi salariale astfel:
a) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioadă ce nu depăşeşte 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, acesta va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de salariul integral corespunzător postului şi funcţiei deţinute, cu toate indemnizaţiile, sporurile şi adaosurile la acesta;
b) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioadă mai mare de 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, acesta va beneficia de salariul de bază şi, după caz, de sporul de vechime.
(3) Dacă participarea la cursurile sau la stagiul de formare profesională presupune scoaterea integrală din activitate, contractul individual de muncă al salariatului respectiv se suspendă, acesta beneficiind de o indemnizaţie plătită de angajator, prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz.
(4) Pe perioada suspendării contractului individual de muncă în condiţiile prevăzute la alin. (3), salariatul beneficiază de vechime la acel loc de muncă, această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat.
Art. 195. [obligaţiile beneficiarilor formării profesionale]
(1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile în condiţiile art. 194 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă de cel puţin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.
(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă.
(3) Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.
(4) Obligaţia prevăzută la alin. (3) revine şi salariaţilor care au fost concediaţi în perioada stabilită prin actul adiţional, pentru motive disciplinare, sau al căror contract individual de muncă a încetat ca urmare a arestării preventive pentru o perioadă mai mare de 60 de zile, a condamnării printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru o infracţiune în legătură cu munca lor, precum şi în cazul în care instanţa penală a pronunţat interdicţia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
CAPITOLUL 2 - Contracte speciale de formare profesională organizată de angajator
Art. 198. [tipuri de contracte de formare profesionala]
Sunt considerate contracte speciale de formare profesională contractul de calificare profesională şi contractul de adaptare profesională.
Art. 199. [definiţia legală şi durata contractului de calificare profesională]
(1) Contractul de calificare profesională este cel în baza căruia salariatul se obligă să urmeze cursurile de formare organizate de angajator pentru dobândirea unei calificări profesionale.
(2) Pot încheia contracte de calificare profesională salariaţii cu vârsta minimă de 16 ani împliniţi, care nu au dobândit o calificare sau au dobândit o calificare ce nu le permite menţinerea locului de muncă la acel angajator.
(3) Contractul de calificare profesională se încheie pentru o durată cuprinsă între 6 luni şi 2 ani"
Din spusele dumneavoastra, inteleg ca ati incheiat un contract special de calificare profesionala. Nu ati precizat de cand a inceput contractul de calificare profesionala sa fie pus in aplicare. Pentru ca dupa cum vedeti Codul Muncii nu prevede perioada de 5 ani mentionata de dumneavoastra. Situatia este putin incurcata, dar nu imposibil de trecut.
Adeverinta de venit si fisa fiscala o puteti obtine foarte simplu: printr-o cerere adresata conducerii societatii prin care solicitati aceste documente. Termenul legal in care trebuie sa va raspunda sau sa va trimita documentele este de maxim 30 de zile. Atata timp cat nu ati intrerupt raporturile de munca cu societatea, la reintoarcerea dumneavoastra la servici, va prezentati pur si simplu. O sa va astepte o lupta cu conducerea societatii :(, mai ales ca i-ati si infruntat in instanta si ati mai si castigat)
Da exact asa a sunat formula de suspendare si mi-a fost comunicata pe mail.
Au trecut 30 zile de cand le-am adresat cererea, am confirmarea de primire. Ce pot sa fac?La telefon ma amana si ma ia peste picior.