avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dreptul la somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dreptul la somaj

Buna ziua,
As dori daca se poate sa ma ajutati cu o informatie. Sunt confuza in privinta acordarii indemnizatiei de somaj. Am activat un an in invatamant cu statut de suplinitor calificat. Anul acesta, respectiv de la 1 septembrie am ramas fara post si am inteles ca am dreptul la somaj. Problema este urmatoarea: doresc sa plec din tara in octombrie pe termen nelimitat, nu stiu cand o sa ma intorc si nu mi-as depune actele pentru doar o luna. Daca nu le depun acum, inainte sa plec si sa zicem ca o sa ma intorc in 6 luni, mai am dreptul sa le depun cand ma intorc? Din cate am citit eu, ca sa pot beneficia de somaj trebuie sa am lucrate 12 luni in ultimele 24, astfel as avea timp inca un an sa le depun? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: SnowFlake , utilizator 18:40, 22 Septembrie 2010
1. Puteti depune actele la Agentia de Somaj in termen de maxim 12 luni de la incetarea CIM.
2. Conditia este ca in cele 24 de luni premergatoare depunerii actelor sa aveti 12 luni lucrate si cotizate la somaj.
In termen de 3 zile de la plecarea din tara trebuie sa anuntati AJOFM, probabil ca atunci intervine si o suspendare a platii somajului.Aceasta obligatie apare alaturi de altele si pe carnetul de evidenta pe care il primiti la data depunerii dosarului de somaj.Legea nu permite acordarea retroactiva a somajului daca ati depus dosarul mai tarziu de 30 zile de la data incetarii contractului.
CIOBANU IONELA:
1. E adevarat ce spuneti dvs. dar pentru cei deja inscrisi la somaj.
2. @SnowFlake a inteles ca va primi indemnizatie de somaj de la data depunerii actelor.
Revin, suspendarea platii somajului intervine daca parasiti tara pt o perioada mai mica de 3 luni.
CIOBANU IONELA a scris:

Revin, suspendarea platii somajului intervine daca parasiti tara pt o perioada mai mica de 3 luni.

1. Si asta este adevarat dar nu este situatia lui @SnowFlake.
2. Ea nu s-a inscris inca la somaj si vrea sa plece pentru mai mult de 3 luni.
3. Daca vine inainte de 12 luni de la incetarea CIM se poate inscrie la somaj si va primi indemnizatie de la data depunerii actelor.

Alte discuții în legătură

Somaj din cercetare cellonne cellonne Stimate d-le Valeriu TUDOR Am 59 de ani si sunt angajat ca cercetator dr.ing. la o institutie de invatamant superior de stat din Bucuresti cu contract ... (vezi toată discuția)
Urgent - acord incetare cim art 55.b. doriannejoy doriannejoy Buna seara, Aduc in discutie urmatoarele probleme in speranta unor raspunsuri avizate si concrete : - cu data de 01.12.2009 imi inceteaza CIM in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj radustroe radustroe in 2013 am avut un contract de munca din 15 iunie pana in 31 decembrie.in 2014 in perioada ianuarie martie inclusiv am stat acasa fara nici un contract de ... (vezi toată discuția)