sunt angajat la o firma de un an jumate, am contract individual de munca de la inceput si am avut impresia ca am si carte de munca. Am vrut sa-mi iau un credit de la o banca si am nevoie de copie de pe cartea de munca sau contract de munca.
As vrea sa va intreb care sunt dejavantajele faptului ca nu am carte de munca? Si ce i-as putea cere angajatorului?
nu este nici un dezavantaj.
Datorita modificarilor din codul muncii si din celelalte acte ce reglementeaza relatiile de munca, rezulta ca nu mai este necesar carnetul de munca, totul rezumandu-se numai la adeverinte si copii de pe contractele de munca.
Carnetul de munca evidentia salariul si vechimea in munca. In prezent cand fiecare poate avea mai multe locuri de munca, Carnetul de munca nu-si mai are utilitatea pt. care a fost facut.
Potrivit art. 16 alin. (3) din Codul muncii, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca ii confera salariatului vechime in munca. In cazul in care, din diferite motive, nu exista un carnet de munca, dovada vechimii in munca se va face printr-o adeverinta de vechime pe care angajatorul este obligat sa o elibereze la solicitarea salariatului, in temeiul art. 34 alin. (5) din Codul muncii.
Aceasta va fi certificata de inspectoratul teritorial de munca si se va inregistra in carnetul de munca daca acesta va exista.
dupa aparitia registrelor salariatilor carnetul de munca trebuia inmanat salariatului dar s-au gandit cateva capete luminate ca astfel ITM-ul pierde niste bani:))
Carte de munca
rosetraverse
Sunt angajata de 6 luni la o firma pe baza unui contract individual de munca, care este inregistrat la ITM, insa nu mi s-a facut carte de munca, deoarece ... (vezi toată discuția)