Caz: Mama moare. Unic mostenitor la parinti. Tata in viata. Mi se face act de mostenitor dupa mama si primesc 3/8 din constructii. Cu 5/8 din constructii ramane tata. In acel moment, tata nu a vrut sa treaca terenul intravilann si extravilan in certificatul de mostenitor dupa mama.
Intr-un caz asemanator, prezentat mai jos, in conditii similare cu titlul succesiune, fiul primeste 3/4, iar tata numai 1/4. In Romania, aceste raporturi sunt variabile?
In cazul meu, dupa moartea tatalui am ramas cu cele 3/8 de la mama si cu zero optimi de la tata, deoarece a vandut totul. Este corect? Certificatul de mostenitor final, dupa decesul tatei este 1/1, fiind unicul mostenitor. Cum procedez cu acel cumparator?
puteti sa il actionati in instanta solicitand anularea actului de vanzare cumparare pe motivul ca tatal dvs nu putea sa vanda intrucât nu era singurul proprietar si practic a vandut mai mult decat a avut adica si dreptul dvs...
Stimati avocati,
Nu inteleg acest raport.
Dintr-un alt caz similar, fiul unic, mama a decedat. Tatal in viata primeste 1/4, iar unicului mostenitor prin notar primeste 3/4.
Va multumesc!
Milica!
Nu inteleg semnificatia acestor maimutoi.
Hai, ajuta-ma!
Rezerva descendentilor variaza, potrivit art.841 Cod Civil, in functie de numarul acestora:
- daca de cujus a lasat un singur copil, rezerva acestuia este de 1/2 din mostenire;
Vanzarea drepturilor succesorale in timpul vietii persoanei este lovita de nulitate absoluta (art.702 si 965 alin.2 Cod Civil)