avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se face succesiunea? Nedumeriri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se face succesiunea? Nedumeriri

Caz: Mama moare. Unic mostenitor la parinti. Tata in viata. Mi se face act de mostenitor dupa mama si primesc 3/8 din constructii. Cu 5/8 din constructii ramane tata. In acel moment, tata nu a vrut sa treaca terenul intravilann si extravilan in certificatul de mostenitor dupa mama.
Intr-un caz asemanator, prezentat mai jos, in conditii similare cu titlul succesiune, fiul primeste 3/4, iar tata numai 1/4. In Romania, aceste raporturi sunt variabile?

In cazul meu, dupa moartea tatalui am ramas cu cele 3/8 de la mama si cu zero optimi de la tata, deoarece a vandut totul. Este corect? Certificatul de mostenitor final, dupa decesul tatei este 1/1, fiind unicul mostenitor. Cum procedez cu acel cumparator?
Cel mai recent răspuns: Doncean , utilizator 21:24, 5 Octombrie 2010
puteti sa il actionati in instanta solicitand anularea actului de vanzare cumparare pe motivul ca tatal dvs nu putea sa vanda intrucât nu era singurul proprietar si practic a vandut mai mult decat a avut adica si dreptul dvs...
Stimati avocati,
Nu inteleg acest raport.
Dintr-un alt caz similar, fiul unic, mama a decedat. Tatal in viata primeste 1/4, iar unicului mostenitor prin notar primeste 3/4.
Va multumesc!
Logic, sa inteleg ca dupa decesul mamei imi revenea 3/4, iar partea tatalui de 1/4 putea sa o vanda neconditionat. Multumiri domnului avocat Dodosan!
Doncean a scris:

Logic, sa inteleg ca dupa decesul mamei imi revenea 3/4, iar partea tatalui de 1/4 putea sa o vanda neconditionat. Multumiri domnului avocat Dodosan!

:happy:

mda

:giggle:
Milica!
Nu inteleg semnificatia acestor maimutoi.
Hai, ajuta-ma!

Rezerva descendentilor variaza, potrivit art.841 Cod Civil, in functie de numarul acestora:
- daca de cujus a lasat un singur copil, rezerva acestuia este de 1/2 din mostenire;

Vanzarea drepturilor succesorale in timpul vietii persoanei este lovita de nulitate absoluta (art.702 si 965 alin.2 Cod Civil)
Ultima modificare: Miercuri, 6 Octombrie 2010
Doncean, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vinzare apartament cu mostenitori care locuiesc acolo michidutza_ro michidutza_ro buna ziua situatia este urmatoarea:in apartament locuieste tatal care are doi fii, unul in viata celalalt este decedat, in urma acestuia au ramas doi copii ... (vezi toată discuția)
Cota disponibila si rezerva succesorala Doncean Doncean Care se poate vinde? Pentru cazul: fiu unic - 3/8 parti indivize; vanzator - 5/8 parti indivize Multumesc! (vezi toată discuția)
Succesiune: bunuri comune, cota sotului in concurs cu descendentii Doncean Doncean Caz: unic mostenitor In certificatul de deces dupa mama figurez cu 3/4 indivize. Intre timp, tata vinde 5/8, adica (2/8=1/4 cat ii revenea si de la mine ... (vezi toată discuția)